Vége a trükközéseknek

2021.12.18. 16:23

Sztárok is áldozatául esnek az új megfigyelési rendszernek

Abu-Dzabiban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon első alkalommal a víz alatti kamerákat is dedikált bírók figyelik.

A technikai újítások miatt egyre részletesebben figyelhetik a bírók a versenyeket, az Abu-Dzabiban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon első alkalommal segítik ilyen módon a döntnököket, akik a legnagyobb sztárok kizárásától sem riadtak vissza.

Bár a tokiói olimpián már használták a víz alatti kamerákat, ám a bírók akkor még csak segítséget kérhettek a videós elemzőktől, amennyiben a medence partjáról szabálytalanságot véltek felfedezni, azonban ezen a viadalon már a kamerákat is dedikált bírók figyelik, akik azonnal jelzik a vétséget, aminek értelemszerűen kizárás a vége.

Ennek az újításnak köszönhetően a most zajló rövidpályás világbajnokság első két napján 14 versenyzőt diszkvalifikáltak a mellúszó számokban - legfőképpen ebben az úszásnemben próbálnak trükközni a versenyzők a megengedettnél több delfinező mozdulattal -, köztük például a női 50 méteren világcsúcstartó Alia Atkinsont, aki emiatt lemaradt a fináléról.

Összehasonlításképpen: a 2016-os riói olimpián a mellúszó számokban szereplő 254 versenyző közül egyet sem zártak ki, míg Tokióban az idei ötkarikás játékokon 261 úszó közül mindössze hat jutott erre a sorsra, ami 2,3 százalék, ehhez képest Abu-Dzabiban ez a szám megközelítőleg már 8 százalék.

Carol Zaleski, a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) technikai bizottságának vezetője megjegyezte: több edző is próbált nála tiltakozni, azonban a víz alatti felvételek bemutatását követően mindegyikük elismerte versenyzője hibáját.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában