Egyelőre próbaképpen

2022.03.16. 14:00

Egységesen tízpontos rövidítés a Grand Slamek döntő szettjében

A világszövetség a 2023-as francia nyílt bajnokság után alakítja ki a végleges álláspontját, amikor mind a négy nagy versenyen letesztelték már a módszert.

Egységesen tízpontos rövidítést vezet be a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) a Grand Slam-tornák döntő szettjében.

Az ITF határozata értelmében egyelőre próba jelleggel vezetik be az új rendszert, amely a májusi Roland Garroson debütál majd. Ennek értelmében ha egy férfi mérkőzés ötödik vagy női meccs harmadik játszmájában 6:6-ra állnak a felek, akkor a találkozó egy tíz nyert pontig tartó tie-breakben dől el.

A világszövetség a 2023-as francia nyílt bajnokság után alakítja ki a végleges álláspontját, amikor mind a négy nagy versenyen letesztelték már a módszert.

Eddig mind a négy Grand Slamen más-más módon zárult a döntő szett: az Australian Openen már bevezették a tízpontos rövidítést, a Roland Garroson két játék különbségig teniszeztek tovább a felek, Wimbledonban 12:12-nél hétpontos tie-break következett, míg a US Openen hagyományos módon 6:6-nál jött a hétpontos rövidítés.

Mindez azt is jelenti, hogy aligha dőlhet már meg minden idők leghosszabb teniszmeccsének a rekordja. A 2010-es wimbledoni tornán az amerikai John Isner 11 óra 5 perc alatt verte meg a francia Nicolas Mahut-t, az ötödik szett eredménye pedig 70:68 volt.

Forrás: MTI

Címkék#grand slam

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában