Birminghamben

2022.07.08. 12:34

Látványos megnyitóval elkezdődtek a Világjátékok

Az alabamai helyszínen - rekordot jelentő - 110 ország 3600 sportolója verseng majd tíz napon át.

A Világjátékok magyar sajtócsapatának tájékoztatása szerint a Protective Stadionban rendezett nyitóceremónián a magyar csapat zászlaját Hidi Balázs versenytáncos vitte. A legnagyobb ováció az amerikaiak fogadtatásán kívül az ukrán csapat bevonulását kísérte. 

A 11. Világjátékokat Randall L. Woodfin, Birmingham polgármestere nyitotta meg, a stadionban pedig felhúzták az amerikai mellett a Világjátékok és az olimpia lobogóját is.   

A megnyitó után Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke, a magyar delegációvezető azt mondta, hogy az egész sporttársadalom nagyon várta már ezt a megnyitót.   

Az olimpiához hasonlóan a Világjátékokra is plusz egy évet kellett várni. Felkészült magyar csapat érkezett Birminghambe

- jelentette ki az elnök.   

Magyarországot 59 sportoló képviseli 17 sportágban.   

Az első versenynapon bemutatkoznak az uszonyosúszók, valamint karatéban, görkorcsolyában és táncsportban is lesz magyar induló.   

Az olimpia műsorán nem szereplő sportágakat felvonultató Világjátékokat is négyévente rendezik meg, mindig az ötkarikás játékokat követő esztendőben, és mivel a tokiói olimpiát el kellett halasztani a pandémia miatt, ez a multisportesemény is csúszott egy évet.   

A birminghami a 11. Világjátékok, a sorozat 1981-ben, az ugyancsak egyesült államokbeli Santa Clarában indult. Magyar versenyző a kezdetektől volt a mezőnyben, de a 2000-es sporttörvény után 2005-ben, Duisburgban indult először egységes magyar csapat.

Forrás: MTI

Borítókép: The World Games/Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában