Párizs 2024

2022.08.25. 08:35

Kvalifikációs ábécé: sportlövészetben lehet először olimpiai kvótát szerezni

A sportág kvalifikációs időszaka pénteken, a larnacai koronglövő-Európa-bajnoksággal indul, és idén öt kvótaszerző versenyt rendeznek.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A korábbi játékokhoz hasonlóan a 2024-es párizsi olimpiára is sportlövészetben lehet először olimpiai kvótát szerezni. A sportág kvalifikációs időszaka pénteken, a larnacai koronglövő-Európa-bajnoksággal indul, és idén öt kvótaszerző versenyt rendeznek.

A sportlövőknél az olimpiai program Párizsban nem változik a tokióihoz képest, a nőknek és a férfiaknak is hat-hat egyéni számot bonyolítanak majd le, továbbá három vegyes csapatverseny lesz.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott tokiói játékokon négy magyar szerepelt, és reális esély van arra, hogy a francia fővárosban ennél több lövő képviselje a magyar színeket.

Sprotlövészet

Összlétszám: 340 fő – 170 férfi, 170 női versenyző
Versenyszámok: 15 – 6 férfi, 6 női, 3 vegyescsapat
Indítható versenyzők egy országból: számonként 2-2 versenyző és 2-2 csapat

Kvalifikációs rend:

A versenyzői létszám csökkent a 2020-oshoz képest, a tokiói 360 helyett Párizsban 20 lövővel kevesebb küzdhet majd az érmekért.

A sportág programjában ugyanakkor nincs változás, egyéniben hat-hat szám lesz (férfiak: légpuska, kisöbű szabadpuska összetett, légpisztoly, gyorstüzelő pisztoly, skeet, trap; nők: légpuska, kisöbű szabadpuska összetett, légpisztoly, sportpisztoly, skeet, trap), illetve három vegyescsapat-viadalt rendeznek (légpuska, légpisztoly, skeet).

A kvalifikációs rend a létszámhoz hasonlóan változott, a kvótaszerző versenyek közül kikerültek a világkupa-viadalok, és a vegyesszámokra nem rendeznek külön csapatkvalifikációs versenyt. Utóbbi számokban akkor indítható csapat a játékokon, ha az adott számban a férfiaknál és a nőknél is van egyéni versenyzője az országnak. A kvótákat a világ- és kontinensbajnokságokon, valamint kontinentális játékokon (például Európa-játékok) osztják majd ki, s a sorozatot egy olimpiai világkvalifikációs viadal zárja. Magyarország 2024-ben rendez kvalifikációs versenyt Győrben, ahol a légfegyveres Eb-n női és férfi légpuskában és légpisztolyban két-két párizsi hely talál majd gazdára.

A rendező országnak 12 – minden egyéni számban egy – biztos helye lesz Párizsban, illetve a kvalifikációs világranglistáról minden számban egy-egy lövő kap indulási jogot (12 hely). Utóbbiak névre szóló helyet kapnak, minden más kvótát viszont a nemzeti olimpiai bizottságok kapnak meg. A fennmaradó 16 hely sorsáról egy háromoldalú bizottság dönt, amelyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezete és a Nemzetközi Sportlövő Szövetség egy-egy képviselője ül majd.

A 2022-es kvótaszerző versenyek:

augusztus 26.–szeptember 11.: koronglövő-Európa-bajnokság, Larnaca (8 kvóta)
szeptember 7–17.: puska, pisztoly-Európa-bajnokság, Wroclaw (8)
szeptember 21.–október 11.: koronglövő-világbajnokság, Eszék (16)
október 13–27.: puska, pisztoly világbajnokság, Kairó (32)
november 4–13.: CAT Bajnokság, Lima (12)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában