Dopping

2022.09.23. 11:43

Teljesítményfokozók tiltásáról döntött a WADA

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség 2024-től felveszi a tramadol nevű fájdalomcsillapítót a sportolók számára tiltott szerek listájára, a kannabiszra vonatkozó tilalmat pedig fenntartja.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

A WADA végrehajtó bizottságának Sydneyben rendezett pénteki ülése után elhangzott, hogy a tramadol függőséget okoz és alkalmas a fizikai teljesítmény fokozására. Betiltására azért csak két év múlva kerül sor, hogy addig a sportolók és az egészségügyi stábok tagjai megfelelő tájékoztatást kaphassanak a szankciókról.

A kannabisz tilalma tavaly óta szolgáltat ismét témát, mivel Sha'Carri Richardson, a női 100 méteres síkfutás új amerikai sztárja egyéniben és váltóban sem indulhatott a tokiói olimpián, mert július elején egy doppingellenőrzés során kannabisz nyomaira bukkantak a mintájában, ezért egy hónapra eltiltották.

A WADA korábban két évről egy-három hónapra csökkentette az eltiltást a rekreációs drogokat használó sportolók számára, ha versenyen kívül szolgáltatnak pozitív mintát. Az ügynökség felülvizsgálta a kannabisztilalmat, de pénteken úgy döntött, hogy fenntartja azt, mert a szer használata sérti a sport szellemiségét.

A WADA hozzátette, folytatja a kutatást a szer potenciális teljesítményfokozó hatásai és a sportolók egészségére gyakorolt hatásai kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában