Labdarúgás

2023.02.27. 23:27

FIFA-gála: megválasztották az év játékosát és kiosztották a Puskás Ferenc-díjat

Lionel Messi lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) az Év játékosa. Az amputált lábú Marcin Oleksy nyerte az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat, amelyet hétfőn a párizsi gálán adtak át.

Lionel Messi argentin válogatott labdarúgó, a Paris Saint-Germain játékosa (b) átveszi az Év legjobb játékosának járó elismerést Gianni Infantinótól, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnökétől a szövetség díjkiosztó gálaestjén Párizsban 2023. február 27-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Yoan Valat

Az argentin Lionel Messi lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) az Év játékosa, a Paris Saint-Germain támadója hetedszer érdemelte ki az elismerést, amelyet hétfő este a párizsi gálán adtak át.

MESSI, Lionel
Lionel Messi argentin válogatott labdarúgó, a Paris Saint-Germain játékosa, miután átvette az Év legjobb játékosának járó elismerést a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén Párizsban 2023. február 27-én
Fotós: Michel Euler / Forrás: MTI/AP

A 35 éves játékmester elsősorban azzal érdemelte ki a címet, hogy ötödik világbajnokságán sikerült a csúcsra juttatnia az argentin válogatottat, amelyet hét góllal segített a katari eseményen.

A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki. Messi mellett klubtársa, a vb francia gólkirálya, Kylian Mbappé, valamint a Real Madriddal Bajnokok Ligája-győztes francia Karim Benzema szerepelt a szűkített listán. Mbappé és Benzema még nem volt az év játékosa a nemzetközi szövetségnél.

MESSI, Lionel
Lionel Messi argentin válogatott labdarúgó, a Paris Saint-Germain játékosa és felesége, Antonela Roccuzzo érkezik a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjére Párizsban 2023. február 27-én
Fotós: Michel Euler / Forrás: MTI/AP

Messi harmadszor nyerte el a FIFA év játékosa címet, négyszer pedig akkor bizonyult a legjobbnak, amikor a FIFA az Aranylabda-szavazással együtt választotta ki a legjobbat. 

Elértem az álmomat annyi küzdelem és szenvedés után. Ez a legszebb dolog, ami történt velem pályafutásom során. Ez minden játékos álma, de csak kevesen tudják elérni, és én megkaptam

– mondta a vb-címről az aranylabdával is hétszer kitüntetett Messi, aki szerint ez a díj "elismerés az egész csapat számára az elvégzett munkáért".

Messit még egy elismerés érte, ugyanis az eseményen hirdették ki mindkét nem álomcsapatát a játékosok szavazatai alapján, ebben pedig sorozatban 16. alkalommal kapott helyet, ami rekordnak számít.

Marcin Oleksy nyerte a Puskás Ferenc-díjat

Az év legszebb góljáért járó, 14. alkalommal odaítélt Puskás Ferenc-díjat most először parasportoló érdemelte ki, ugyanis az amputált lábú Marcin Oleksy ollozós találata kapta a legtöbb szavazatot. Oleksy tavaly novemberben a mankójára támaszkodva ollózott a kapu bal alsó sarkába az amputált lábúak Warta Poznan-Stal Rzeszow lengyel bajnoki mérkőzésen.

Az amputált lábú lengyel Marcin Oleksy, a Warta Poznan játékosa, miután átvette az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén Párizsban 2023. február 27-én
Fotós: Yoan Valat / Forrás: MTI/EPA

 A 11 jelölt közül Oleksy mellett még a brazil Richarlison és a francia Dimitri Payet szerepelt a szűkített hármas listán.

A futball családja segített a legnehezebb pillanatokban, hogy megmutassam: ilyen gólt tudok szerezni

– mondta a boldog győztes, aki Alessandro Del Pierótól és Carli Lloydtól vette át az elismerést.

Az idei FIFA-gála további érdekességei 

A gála elején videóösszeállítással és zenei produkcióval emlékeztek a futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnokára, a december 29-én elhunyt Pelére. A Fekete Gyöngyszemnek becézett legendás futballista özvegye különdíjat vett át Ronaldótól. 

PELÉ
Marcia Aoki, Edson Arantes do Nascimento, közismert nevén Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó özvegye (b) átveszi a különdíjat Ronaldo egykori brazil válogatott labdarúgótól (k) és Gianni Infantinótól, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnökétől a szövetség díjkiosztó gálaestjén Párizsban 2023. február 27-én
Fotós: Yoan Valat / Forrás: MTI/EPA

A további díjaknál a világbajnok argentin válogatott tarolt: a legjobb kapusnak Emiliano Martínezt, a legjobb edzőnek Lionel Scaloni szövetségi kapitányt választották, míg a szurkolók között is az argentinokat hozták ki győztesnek. 

SCALONI, Lionel; CAPELLO, Fabio
Lionel Scaloni, az argentin válogatott szövetségi kapitánya (b), miután átvette az Év legjobb edzőjének járó elismerést Fabio Capello korábbi olasz szövetségi kapitánytól a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén Párizsban 2023. február 27-én
Fotós: Michel Euler / Forrás: MTI/AP

A nőknél az év edzője díjat az Európa-bajnok angol válogatott holland szakvezetője, Sarina Wiegman kapta, míg a legjobb kapus a szintén szigetországi Mary Earps lett. A legjobb női játékosnak járó elismerést viszont a tavalyi évhez hasonlóan a spanyol Alexia Putellas érdemelte ki.

PUTELLAS, Alexia
Alexia Putellas spanyol válogatott labdarúgó, a Barcelona játékosa (b) átveszi az Év legjobb női játékosának járó elismerést Gianni Infantinótól, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnökétől a szövetség díjkiosztó gálaestjén Párizsban 2023. február 27-én
Fotós: Michel Euler / Forrás: MTI/AP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában