Ország-világ

2021.04.21. 05:54

Európai Szuperliga: az angol Premier League csapatai visszaléptek

Az Európai Szuperligában (ESL) részt vevő mind a hat angol Premier League-csapat hivatalosan visszalépett – írta honlapján a BBC internetes oldalán szerda hajnalban.

London, 2021. április 20. A Chelsea Szuperligához csatlakozása ellen tüntetnek a klub szurkolói a londoni Stamford Bridge Stadion elõtt 2021. április 20-án, mielõtt megkezdõdik a csapat és a Brighton mérkõzése az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban. Április 19-én az európai labdarúgás tizenkét élklubja bejelentette a a labdarúgó Szuperliga létrehozását, ezt pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) élesen ellenzi. MTI/AP/Matt Dunham

Forrás: MTI/AP

Fotó: Matt Dunham

A Manchester City volt az első klub, amely hivatalosan is visszalépett. A szurkolói nyomás és a brit kormányzat kritikáját követően a klub bejelentette, hogy nem kíván szerepelni a labdarúgó Európai Szuperligában (ESL).

A 12 alapító közül a City az első, amely jelezte: kezdeményezi a kilépését a tervezett Szuperligából. Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke kedden este üdvözölte a Machester City kilépését.

„Nagyon boldog vagyok, hogy a City visszatér az európai futballcsaládba” – fogalmazott. Hozzáfűzte: a Premier League vezetői remekül teljesítenek, intelligensen reagálnak a sok hangra, különösen a szurkolókéira.

Boris Johnson brit miniszterelnök – közvetlenül a klub esti nyilatkozata előtt – jelezte, hogy ha a döntés megerősítést nyer, akkor az megfelelő és dicséretet érdemlő.

„Remélem, hogy az Európai Szuperligában résztvevő többi klub is követi a példát” – tette hozzá.

Spanyol sajtóértesülések szerint még kedd éjszaka válságértekezletet tartottak az Európai Szuperliga megalakulásában érdekelt klubok vezetői.

Ilyen lenne a Szuperliga

A húszcsapatosra tervezett Szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City -, három olasz – Juventus, AC Milan, Internazionale – és három spanyol – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – sztárklub hozta létre. A tervek szerint az új versenysorozatnak 15 állandó tagja lenne. Az ESL elnökének Florentino Perezt, a Real Madrid elsőszámú vezetőjét választották meg.

A bajnokság létrehozásának tervét a hétfői bejelentés óta gyakorlatilag mindenki támadta, magasrangú politikusok is, az UEFA pedig kilátásba helyezte, hogy kizárja a szuperligás klubokat például a Bajnokok Ligájából, játékosait pedig nem engedi válogatott találkozókon szerepelni.

A média beszámolói arról is szólnak, hogy a Manchester United első embere, Ed Woodward, illetve a Juventus elnöke, Andrea Agnelli is beadta lemondását, ez pedig az ő visszalépésüket is előrevetíti. Közben Woodward év végi távozása hivatalossá vált.

A Chelsea másodikként jelezte kilépési szándékát. Ezt követően a másik négy csapat – az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham – is követte példájukat.

A Liverpool azt közölte, hogy a tervezett szakadár ligában való részvételüket „megszüntették”. A Liverpool csapatkapitánya, Jordan Henderson a közösségi médiában megírta, hogy csapata „kollektív álláspontja” szerint nem akarják, hogy a Szuperliga létrejöjjön.

„Nem tetszik nekünk, és nem akarjuk, hogy megtörténjen” – állt az üzenetben, amelyet több liverpooli játékostársuk is közzétett.

Az Arsenal nyílt levélben kért bocsánatot a szurkolóitól, és azt közölte, hogy „hibát követett el”, hozzátéve, hogy a szurkolók és a „szélesebb futballközösség” meghallgatása után visszalép.

A Tottenham elnöke, Daniel Levy azt mondta, hogy a klub sajnálja a javaslat által okozott „aggodalmat és zaklatottságot”.

Forrás: MTI

Borítókép: A Chelsea Szuperligához csatlakozása ellen tüntetnek a klub szurkolói a londoni Stamford Bridge Stadion előtt 2021. április 20-án, mielőtt megkezdődik a csapat és a Brighton mérkőzése az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!