csalódást okoztak

2018.02.25. 11:48

Nem vonulhatnak saját zászló alatt az orosz sportolók

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága néhány órával a phjongcshangi téli játékok vasárnapi záró ceremónia előtt döntött arról, hogy elutasítja az oroszok kérését.

Phjongcshang, 2018. február 24. Az orosz Nagyezsda Szergejeva (elöl) és Anasztaszija Kocserzova a nők páros bobversenyének harmadik futamában, a phjongcshangi téli olimpián az Alpensia Csúszóközpontban 2018. február 21-én. Nagyezsda Szergejevát kizárták a phjongcshangi téli olimpiáról tiltott szer használata miatt.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Daniel Kopatsch

Az olimpia alatt egy háromfős NOB-testület vizsgálódott az ügyben, hogy az orosz sportolók teljesítik-e a NOB által számukra előírt viselkedési normákat.

Thomas Bach NOB-elnök kiemelte: nagy csalódás volt, hogy két orosz sportoló is fennakadt a doppingvizsgálaton Phjongcshangban. A curlinges Alekszandr Kruselnyickij és a bobos Nagyezsda Szergejeva tesztje hozott pozitív eredményt.

Az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB korábban felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, kizárta a phjongcshangi játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását, „Olimpiai Sportolók Oroszországból” (OAR) megjelöléssel. Ez a jelzés szerepelt az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

Borítókép: Nagyezsda Szergejevát kizárták a phjongcshangi téli olimpiáról tiltott szer használata miatt

Forrás: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!