A világ legsikeresebb énekesnője

2017.10.19. 12:49

Életműdíjat kap Diana Ross

Az Amerikai Zenei Díjak (AMA) novemberi gáláján jutalmazzák az énekesnőt, aki fel is lép az élőben közvetített díjátadó ünnepségen.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Saul Loeb

Az ABC tévétársaság és az AMA-gálát szervező Dick Clark Productions cég szerdán emlékeztetett arra, hogy 2008 óta tavaly ítélték először oda az életműdíjat, akkor Sting érdemelte ki az elismerést. A korábbi díjazottak között van Elvis Presley, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald és Michael Jackson is.

A soul zene 73 éves élő legendája 28 listavezető slágert és 100 millió lemezt tudhat magáénak.

Pályája kezdetén a The Supremes együttessel üstökösszerűen futott be, az énekegyüttes népszerűsége az 1960-as években a Beatlesével vetekedett. 1967-től az együttes a Diana Ross and The Supremes nevet viselte.

Ross 1969-ben kezdett szóló karrierbe, majd kirándult a film világába is, ahol 1972-ben Oscar-díjra jelölték a tragikus sorsú dzsesszénekesnő, Billie Holiday életéről készült Lady Sings the Blues című drámában alakított főszerepért.

1988-ban iktatták be a Rock and Roll Hírességek csarnokába, 1993-ban a Guinness Rekordok Könyve őt minősítette minden idők legsikeresebb énekesnőjének, 1996-ban a Billboard magazin az évszázad előadóművészének nevezte, 2012-ben Grammy életműdíjjal jutalmazták. (A legrangosabb zenei kitüntetésre tizenkétszer jelölték, de soha nem kapta meg.) Csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán, és tavaly a legnagyobb civil amerikai kitüntetést, a Szabadság-érmet vehette át.

Végül pedig egy pörgős, mindenki által ismert klasszikus:

Borítókép: Diana Ross a Presidential Medal of Freedom (Szabadság-érem) átadásán a Fehér Házban 2016-ban.

AFP PHOTO / Saul Loeb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!