Enyedi Ildikó filmje is versenyez

2017.09.22. 15:26

Javier Bardem és Penélope Cruz is ott lesz Spanyolországban

Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Filmfesztivál péntek esti nyitógáláján.

Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint például Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander.

Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a Fipresci-díjat, amelyet a filmkritikusok nemzetközi szövetsége ítél oda mindig az év legjobbnak tartott filmjének.

A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje péntek este Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért.

Ebben az évben Magyarország is érdekelt a fesztiválon: Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című drámája a közönségdíjért versenyez.

A filmes seregszemle hivatalos versenyprogramjának zsűrijét John Malkovich amerikai színész vezeti.

A díjeső egész héten folytatódik: a fesztivál életműdíjának számító Donostia-díjat idén Monica Bellucci olasz színésznő, Agnes Varda belga filmrendező és Ricardo Darín argentin színész veheti át művészeti pályafutása elismeréseként. A fesztivál keretében rendezett külön ünnepségen tüntetik ki Antonio Banderas világhírű spanyol filmsztárt a Spanyol Nemzeti Filmdíjjal.

A San Sebastián-i filmfesztivál a cannes-i, a velencei és a berlini szemlével együtt Európa négy legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja közé tartozik.

Borítókép: Penélope Cruz és Javier Bardem a 74. Velencei Filmfesztiválon.

AFP PHOTO / Filippo Monteforte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!