példátlan

2018.04.21. 18:30

Nem kapott vízumot a Bolsoj prímabalerinája

A beutazási engedély hiányában a szervezőknek le kellett mondaniuk Olga Szmirnova, a világhírű orosz társulat prímabalerinája és Jacopo Tissi, a Bolsoj olasz sztárja New York-i fellépéseit.

Forrás: afp

Az orosz külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok nem adott vízumot a Bolsoj egyik balettcsillagának. Erre még a hidegháború idején sem volt példa – hangoztatta szombaton kiadott közleményében a tárca, utalva a két ország között megromlott kapcsolatokra.

Az orosz külügyminisztérium napokkal ezelőtt arra panaszkodott, hogy gondok adódtak az Aeroflot orosz légitársaság személyzetének amerikai vízumával is, ami szerintük veszélyezteti az Oroszország és az Egyesült Államok közötti, csak az Aeroflot által működtetett légi közlekedést. A moszkvai amerikai nagykövetség cáfolta az Aeroflottal kapcsolatos orosz állításokat.

A két ország közötti kapcsolatok jelenleg rendkívül feszültek, elsősorban a tavalyelőtti amerikai elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozás, a Szkripal-ügy és a szíriai polgárháború miatt. 2016 óta több hullámban kölcsönösen diplomatákat utasítottak ki, konzulátusokat zártak be.

Az orosz állampolgárok csak vízummal utazhatnak be az Egyesült Államokba. Az engedély megszerzéséhez szükséges személyes beszélgetésre az év elején 85 nap volt a várakozási idő a moszkvai amerikai nagykövetségen, április – és hatvan amerikai diplomata kiutasítása – óta azonban már 250 nap, vagyis csaknem háromnegyed év.

Borítókép: Olga Szmirnova 2016. december 27-én

AFP PHOTO / Yann COATSALIOU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!