Tüntetés

2017.08.15. 17:08

Schwarzenegger: „Nem létezik fehér Amerika, csak Egyesült Államok”

Arnold Schwarzenegger filmsztár és volt kaliforniai kormányzó a charlottesville-i események után százezer dollárt adományozott a Simon Wiesenthal Központnak hangsúlyozva.

Mint arról már korábban részletesen beszámoltunk: a napokban a virginiai Charlottesville-ben egy 20 éves ohiói fiatal szándékosan belehajtott a szélsőjobboldali felvonulók ellen tiltakozó tömegbe. Az incidens során tizenkilenc ember megsérült, egy meghalt.

A támadás után Barack Obama Nelson Mandelát idézte a Twitteren:

Azaz: „Senki sem születik úgy, hogy utál egy másik embert annak bőrszíne, származása vagy vallása miatt.”

Mára pedig hatalmas lett az összefogás: Arnold Schwarzenegger és Jennifer Lawrence is kiállt a gyűlöletkeltés ellen, és Facebook-oldalukon foglaltak állást az egy ember életét kioltó zavargásokba torkollt charlottesville-i náci és fehér felsőbbség eszméit hirdető fáklyás felvonulás után.

Jennifer Lawrence, aki jelenleg a világ legjobban kereső filmcsillaga, hétfői Facebook-bejegyzésében arra szólította fel követőit, hogy azonosítsák a hétvégi felvonulás szélsőjobboldali résztvevőit. A charlottesville-i demonstrációt azért rendezték, hogy tiltakozzanak Robert Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen. A tábornok sokak számára a rabszolgatartó déli államok konföderációjának jelképe.

Lawrence úgy fogalmazott: „ezek a gyűlölet arcai”, és maga is posztolt négy képet a fáklyákkal és horogkeresztes zászlókkal vonulókról. Az Oscar-díjas színésznő – Lawrence alig 22 évesen, a Joy című moziért kapta meg a díjat – gyáváknak nevezte a demonstrálókat és arra biztatta követőit, hogy ne engedjék elbújni őket, tegyék ki a képüket az internetre.

Arnold Schwarzenegger filmsztár és volt kaliforniai kormányzó a charlottesville-i események után százezer dollárt adományozott a Simon Wiesenthal Központnak hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államokban „nincs helye a gyűlöletnek és a fanatizmusnak”.

Mint Facebook-oldalán írta: Amerika a tolerancia és az elfogadás országa, és mindenkinek tennie kell érte, hogy a gyűlölet sohase győzhessen. „Nem létezik fehér Amerika, csak Egyesült Államok” .

https://www.facebook.com/notes/arnold-schwarzenegger/charlottesville/10155766543359658/

A színész közölte, hogy elszörnyedt a Charlottesville-ben masírozó nácik és fehér felsőbbséget hirdetők láttán, és a zavargásokban elhunyt áldozatra utalva megrendülését fejezte ki afölött, hogy „egy hazai terrorista kioltott egy ártatlan életet”.

A Los Angeles-i székhelyű Simon Wiesenthal Központ hétfőn elismerően szólt Schwarzenegger kiállásáról, mint írták, ez másokat is arra ösztönöz, hogy szembeszálljanak a gyűlöletkeltéssel. Az 1977 óta működő nem kormányzati szervezet a nácivadász Simon Wiesenthalról kapta a nevét. A szervezet különböző oktatási programokkal, közösségi tevékenységgel és társadalmi akciókkal igyekszik elősegíteni a toleranciát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!