judy

2018.03.21. 08:33

Zellweger Judy Garland bőrébe bújik

Renée Zellweger Oscar-díjas amerikai színésznő főszereplésével kezdődött meg a héten az amerikai szórakoztatóipar egyik legfényesebb csillagaként emlegetett Judy Garland életéről szóló film forgatása.

US actress Renee Zellweger attends the premier of the film "Bridget Jones' Baby" in Berlin on September 7, 2016. The film is set to open on October 21, 2016 in the German cinemas. / AFP PHOTO / dpa / Jens Kalaene

Forrás: AFP PHOTO/dpa

Fotó: Jens Kalaene

A Judy című életrajzi filmet Londonban kezdték forgatni és a film producerei már közzé is tettek egy képet a Garland bőrébe bújt Zellwegerről.

A Rupert Goold rendezte mozi 1968 telén kezdődik, amikor Garland a brit fővárosba érkezett, hogy egy sor koncertet adjon a Talk of the Town klubban, amely ma Hippodrome Casino néven fut. Garland életének ugyanezen szakaszát dolgozza fel Peter Quilter End of the Rainbow című 2005-ös színdarabja, amelyet Sydney-ben, Londonban és New Yorkban is színpadra állítottak.

A Judy forgatókönyvét az a Tom Edge írta, akinek egyebek között a Netflix-en futó The Crown és a BBC Strike című sorozata fűződik a nevéhez.

Az elsősorban a Bridget Jones-filmekből ismert 48 éves Zellweger, aki a Hideghegy című filmért nyerte el 2004-ben a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, a 2002-es Chicago című moziban is megcsillogtatta már énektudását, a Judy-ban pedig egyebek között a Somewhere Over the Rainbow című legendás dalt is elénekli az 1939-es Óz, a csodák csodájából.

A készülő moziban mások mellett Rufus Sewell, Michael Gambon, Jessie Buckley és Finn Wittrock lesz Zellweger partnere.

Judy Garland kétéves korától haláláig megállás nélkül dolgozott: 43 filmet forgatott, tucatnyi lemezt készített, majd félszáz tévéműsorban szerepelt, több mint ezer koncertje volt. Alig volt tizenhét éves, amikor az Óz, a csodák csodája révén a földkerekség legnépszerűbb színésznője lett.

A negyvenes évek végétől azonban már csak ajzószerekkel bírta az MGM stúdió által diktált tempót. Idővel inni is kezdett, többször kísérelt meg öngyilkosságot, végül egyre gyakoribb nyilvános botrányai miatt 1950-ben felmondták szerződését. Egy ideig úgy tűnt, képes lesz talpra állni, aztán a hatvanas években egyre kevesebb lehetőséghez jutott.

Magánélete is élénken foglalkoztatta a sajtót. Rövid élete során ötször ment férjhez, először tizenkilenc évesen, utoljára halála előtt három hónappal; szeretői listáján szerepelt Yul Brinner és Frank Sinatra is. Három gyermeke született, közülük Liza Minelli maga is a zene és a film világában futott be karriert.

Garlandot kétszer jelölték Oscar-díjra, végül életműdíjat kapott, elnyerte a legjobb zenés színházi produkciónak járó Tony-díjat, 1962-es koncertlemezét öt Grammy-díjjal tüntették ki.

A megfáradt színésznőt 1969. június 22-én, két héttel negyvenhetedik születésnapja után találták holtan fürdőszobájában. Halálát a hivatalos vizsgálat szerint gyógyszer-túladagolás okozta, de lehetséges, hogy az anorexia, vagy a hepatitisze miatti májkárosodás végzett vele.

Borítókép: AFP / dpa / Jens Kalaene

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!