Online közvetítés

2006.11.15. 22:26

Barátságos hangnemben a drágulásokról

Ismét egy olyan szép napra ébredtünk, amikor tudhatjuk: Kaposvár honatyái nem alszanak, teszik a dolgukat a Városházán. De ha többet is szeretne tudni, tartson velünk! Online közvetítés Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének tanácskozásáról.

SONLINE

7:50
Több mint 40 napirendi pont. Döntés várható a távhőszolgáltatás, a vízszolgáltatás és a temetkezési díjtételek változásáról. A legizgalmasabb ennek ellenére valószínűleg Kaposvár 4 éves gazdasági tervének elfogadása lesz, amit a szocialista frakció már az előző alkalommal többször is kifogásolt, mert szerintük a tervezet nagyjában és egészében Szita Károly polgármester választási programját takarja.

7:55 
Változás az előző tanácskozáshoz képest, hogy szétültettek két képviselőt. Paksi Lajos (MSZP) és Kováts Imre (Somogyért) mától nem élvezheti egymás társaságát közvetlen közelből. Szerencsére azonban van mikrofon és kihangosítás is. Előző hivatalos találkozásukkor szóváltásuk olykor nagyon kínos perceket okozott a teremben.

8:05
Kezdés. Létszám 28, határozatképes a közgyűlés. Két napirendi pont lekerült tárgyalás tematikájából. Ma nem döntenek a közműfejlesztési hozzájárulásról, ugyanakkor a Jégcsarnok üzemeltetése felkerült. Napirend előtti felszólalás ma nem lesz.

8:15
Településrész önkormányzatok tagjairól szavaztak a képviselők, így Kaposfüreden, Toponárán, Szentjakabon és Töröcskén is megalakult a részönkormányzat. A delegált tagokat egyhangúlag szavazták meg.
Eskütétel, Szita Károly polgármester átadja a megbízó leveleket.

8:20
Bizottsági ülések, 15 perc szünet.

Első szünet

A 4 éves gazdasági terv kapcsán kedélyes kávézgatás közben Kováts Imre (Somogyért) elárulta, neki kevés volt a három munkanap egy ilyen horderejű kérdésben megfogalmazott álláspont áttanulmányozásához.

Háttérben Dirty Dancing filmzene, lágyan, kedvcsinálóként. Aztán Kozsó!9:05
Most ért véget a rövidebbre tervezett leállás, befejezték a bizottságok. Lassan szivárognak a képviselők a terembe, a klímát kérésre lekapcsolták, de még mindig nem kezdik.

9:06
"Új munkahelyek, új utak, új munkahelyek" elnevezésű gazdasági program tárgyalása kezdődik. Szita Károly bevezetője, ahol megemlíti: a terv szeptemberben a választási kampányban már a kaposváriak elé került. 5000 új munkahely; megközelíthetőség - a régió logisztikai központja legyen a város. Három útfejlesztés (M67, M9, M65) 7 éves időszakban. Miniszteri, miniszterelnöki ígéret, sajnos a közlekedési minisztérium a polgármester szerint csak 2013-ra vállalja az M67-es fejlesztését. Szita Károly már 2009-ben avatna.
A vasutat is fejleszteni kell, mert Kaposvár kimarad az ország vérkeringéséből, a polgármester 160 km/h sebességel szeretne majd közlekedni a főváros felé.
Taszár, repülőtér, "a tulajdonos állam gondatlan". "Mi minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a repülőtér repülőtérként működhessen". Kaposvár tulajdonosként is megjelenne, ha a kormány engedi 1 milliárd forintot költenének fejlesztésre a város költségvetéséből.
A beveztő még mindig tart...

9:25
A beszéd alatt a képviselők figyelmet utánoznak. Körömnézés, fejtámasztás, halk beszélgetés. A kormány finom szapulása közben Heintz Tamás (Fidesz) és Pintér Lóránd (SZDSZ) egymásra nézve pogo-szerű fejbólogatásba kezdett.

9:35
Utolsó előtti gondolat a polgármestertől. (?) Minden drágul, nehezebb lesz az élet, önmérsékletre van szükség. Előtte enyhe kirohanás a regionális átalakítás miatt, mert Szita Károly nem akarja, hogy Kaposvár legyen a vesztese a Dél-dunántúli régió igazgatási szerveinek kialakításakor, ehhez minden képviselő segítségét kérte.

9:38
Kérdések. Kovács József (Fidesz) egy csodálatos városban lakik, de a cseri városrészben nem tudni mikor lesz fejlesztés.
Pintér Attila (MSZP): Mi az oka, hogy csak néhány nap állt rendelkezésre a program áttanulmányozására? A tanácsnok azt sem érti, miért 4 éves gazdasági program, holott ez az anyag nemcsak a gazdaságról szól, hanem ettől sokkal tágabb. 

9:43
Kováts Imre (Somogyért) kérdése arról, hogy honnan lesz pályázati alapforrása a költségvetésnek a regionális fejlesztések megvalósításához. Már kétszer lecsengették.
Csizi László (SZDSZ) az állami tulajdonú utak felújításáról, Giber Vilmos (Fidesz) az oktatási hozzájárulásról kérdezett.
Somogyvári Lajos (Fidesz): Mikorra költözik el a hajléktalanszálló? 

9:50
Vajda Imréné óvni kívánja a város burkolatait, ezért a guruló sportok kedvelőinek az ilyen célra kialakított park elkészültéig is megoldást keresne.
Pintér Lóránd (SZDSZ) a téglalakások felújítását is el szeretné kezdeni, ezért kérdésében azt fogalmazta meg, ha állami forrás nem lesz, van-e lehetősége az önkormányzatnak.

10:02
Válaszok. A polgármester nem hiszi, hogy meglepődtek volna a képviselők a program láttán, hiszen ő mindig azt a tervet viszi a közgyűlés elé, amit az önkormányzati választásokon megígér.
Fogalomzavar feloldása a pulpitusról: nem csupán hajléktalanszálló építéséről lesz a jövőben sző, hanem egy komplett rehaabilitációról. Ez az észak-nyugati városrészben valósul meg.
Szita Károly reméli, hogy Alkotmánybíróságon elbukik az a kormányzati elképzelés, amivel forrásokat vonnak el az alapfokú oktatásból, mert jelenlegi állapot szerint Kaposvár az iskolákra 100 millió forinttal kevesebbet kap 2007-ben. Ezért szeretné, ha csorbulna a kormányzati szándék.

10:15
Uniós programok megvalósítására lesznek Kaposváron induló források: önrészből, állami átvállalásból, és társfinanszírozásból.
Régiós társközpont legyen Kaposvár. Nem szabad engedni a központi funkciók elvándorlását máshová. Ezzel a kormánypárti országgyűlési képviselők ereje is megméretődik, ő kéri a segítséget.
"Az állami utat, csinálja meg az állam!" Csizi képviselőnek: ha jól tudja, a  közlekedési minisztériumot a liberálisok vezetik (és tudja), náluk érdeklődjön!

10:28
Szita Károly harmadszor törli lábát Csizi Lászlóba (SZDSZ), felsorolva, mely tárcákat vezetik a lieberálisok, legutóbb a Kapos folyó szabályozása kapcsán. A képviselők többsége halk beszélgetésben van padtársával, enyhén nő a moraj, lassan azért a válaszok végére érünk, hogy jöhessen a vita. De még mielőtt..., a polgármester átéléssel reklamál a kevesebb pénz miatt, amit 2007-ben kap a város az államtól, holott minden drágább lesz. 22-én a miniszterelnöknek is szólni fog, hogy nehéz így tervezni, amikor a pénzügyi szabályzók nem stabilak.

10:38
10 perc szünet a hozzászólások előtt.

2. szünet

Pogácsa, tepertős és sajtos, amiből összesen 7 tányérnyi fogy néhány perc alatt. Kávé és tea.

A képviselők szerint, ha így szétdaraboljuk estig eltart a tanácskozás.10:55
Hozzászólások. Pintér Attila (MSZP) még öt percet kér, amit meg is kapott a testülettől. A névváltoztatásra még keresi a lehetőséget a tanácsnok, Kéki főjegyzővel is egyeztetett.
A régi legdinamikusabban fejlődő városa Kaposvár - áll az előterjesztésben, de a képviselő keresi az igazoló mutatókat, mert kimaradtak a tervből. A hozzászóló határozati javaslatként felvetette, hogy folyamatosan aktualizálják azokat a célokat, amelyek nem közvetlenül érintik a Kaposvárt.
Az MSZP frakcióvezetője támogatja a 4 éves programot, mert megjelentek benne az országos fejlesztési terv elemei. (Csutor Ferenc közben olvasmányt hozott magának egy sportnapilap formájában.)

11:02
Torma János (Fidesz) is támogatja a programot, mert képviselői körzetében is kiemelt fontosságú fejlesztések lesznek.
Paksi Lajos (MSZP) a maga részéről egyetért a javaslattal, de van más véleménye is, mert nem látja a program koherens részét, és az éves költségvetés kialakításakor szerinte lesznek még problémák.

11:11
Csató László (Fidesz) a városban lévő lakhatási viszonyok javítását emelte ki a javaslatból, de a szociális háló sűrűbbre szövését is fontosnak tartja.
Svajda József (MSZP) is megszavazza a tervezetet, de most a munkahelyteremtéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a régi, négy évvel ezelőtti programhoz képest mínusz 900 munkahelyről indulhat az esetleges végrehajtás. Javaslat a társadalmasításra.
Pintér Lóránd (SZDSZ) is kért öt percet, ő is megkapta. A képviselő szerint a város nem vállalja fel Kaposvár a gazdaságélénkítő feladatok többségét. Gyakorlatilag a rendelkezésre álló időben az SZDSZ önkormányzati választási programját hallhattuk. Az öt perc kevés volt, a frakciótárs, Tálos Krisztián folytatja... Nem támogatják...

11:26
Csutor Ferenc (Fidesz) A forgalmi csomópontok fejlesztését tartja örvendetesnek a javaslatban. Ő a lámpás megoldást helyezné előtérbe első lépésben. Még két percet kért, kapott. Mikrofon lassan kapcsolódik vissza. Szeretné, ha a desedai kerékpárút megépülne, de a városban is szükség lenne a kerékpáros közlekedés biztosítására. Meg kell építeni a tanuszodát.

11:32
Kováts Imre (Somogyért) szerint a javaslatban nem ábrázolták hűen a város valódi anyagi helyzetét, mert mint fogalmazott nem 3,7 milliárd Kaposvár adóssága, hanem több mint 9 milliárd. Kéki Zoltán főjegyző és Szita Károly kedélyesen beszélget, a Somogyértes mikrofonja iszonyúan recseg.
Juhász Tibor alpolgármester fontosnak tartja leszögezni: Kaposvár igen is, egy dinamikusan fejlődő város. Ezt közös akarattal kell erősíteni, egyébként a közlekedési kapcsolatok fejlesztése elsődleges.

11:38
Hoffmann-né Hetesi Noémi (MSZP) is kért öt percet, megkapta. (Rászoktak). Papírból használja ki az időt, fel sem néz. Azt hangsúlyozza, hogy a város programja nagyban egyezik az Új Magyarország fejlesztési tervvel. Heintz Tamás (Fidesz) valószínűleg megunta, kiment. Öt perc múlva visszajött.

11:48
Tóth István (Fidesz) véleménye, hogy ez az előterjesztés egy optimista és nem idealista program, és már azért is meg kell szavazni, mert erre voksoltak október 1-én a választók.
Kováts Imre (Somogyért) azt kifogásolja, hogy a város elfogadásra kínált terve nem tartalmaz konkrét célokat a regionális és az országos fejlesztésekhez.
Somogyvári Lajos (Fidesz) Tóth frakciótárs szavaira kontrázik: meg kell szavazni már a választók miatt is.

11:55
Lezárták, nagy huh.
Szita Károly külön megköszönte azon szocialista képviselők szavait, akik támogatták a fejlesztési javaslatot. A polgármester összefoglalójában kiemelte, hogy 60 év felett a tömegközlekedési hozzájárulás mértéke jövedelemtől függ majd, de 65 év felett ingyenes lesz az utazás. Az SZDSZ frakciója felé, jobban gondolják át a támogatást! Mert Kaposvár nem Budapest, utalva a liberális képviselők javaslataira, itt a polgármester szerint egyébként is jobbak a viszonyok.

Isten ments!

Paksi Lajos (MSZP) azt mondta hozzászólásában, hogy a város 4 éves gazdasági tervének elfogadása a kormány konvergencia-programjával is egyezik.

Szita Károly polgármester válaszában: "Isten ments, hogy mi a kormány kovergencia-programját végrehajtsuk!"


12:11
Szavazás.
24 igen, ellenszavazat nélkül, 3 tartózkodás.

12:22
3,9 százalékkal fog növekedni a parkolási díjtételek összege Kaposváron a most elfogadott rendeletmódosítás szerint. Áttekinhetőbb lesz a kiadott ingyenes parkolókártyák rendszere. A műszaki bizottságnak voltak ellenvetései, de majd azokat máskor tárgyalják.
Valamivel később a képviselők azt is megszavazták, hogy 6 százalékkal emelik jövőre a köztéren kihelyezett hirdetések árait.

12:31
Elrendelt ebédszünet, fél kettőig.

Fél kettő

Ez a pihenő is hosszabbra sikerül, mint a tervezett. Csak néhány képviselő érkezett eddig vissza, a háttérben régi slágerek tuc-tuc verzióban. Néha hangosabb, néha halkabb, érdekes felvezetés. Sokan még kávéznak és cigarettáznak a folyosón.


13:50
Nem mindenki ért vissza.
Nem a város feladata lenne a Rippl-Rónai Múzeum környékén a parkoló kialakítása, de Kaposvár ezzel is segíti a prominens intézményt és a fenntartó megyei önkormányzatot. Elfogadták. Pörögnek az események a szünet óta a negyedik napirendi ponttal végeztek.

13:52
Az RSG csarnokot a judo szakosztály is használhatja. Pintér Lóránd (SZDSZ) hozzászólásában azt fejtegette, hogy a kaposvári támogatással bíró sportolók nemzetközi porondon kötelezően viseljék Kaposvár címerét.
Szita Károly figyelmeztette a képviselőt, hogy a napirendi pontnál oda tartozó kérdéseket feszegessen, egyébként ő is egyetért a felvetéssel.

Nem az az előterjesztés!

Kováts Imre (Somogyért) lendületesen kezdett mondandójába a Kapos Televízióval kapcsolatos módosítások miatt, de még a kistérségi társulásoknál tartott a testület. Finom nevetés, laza vidámság. A képviselő elnézést kért.14:04
Minden képviselő jelen van. A vendégek is megérkeztek. A Toponári Általános Iskola igazgatójának személyéről dönt a testület. Kromjákné Hilt Angéla az egyetlen jelölt, röviden összefoglalva a programja: "hatékonyság, önálló arculat, partnerség". A testület egyhangúlag megszavazta a kinevezést, már nemcsak megbízott igazgató.

14:12
A Kapos Televízió Kht SZMSZ-ének változásai kerültek a napirendre. Kováts Imre (Somogyért) most feltette kérdését, hogy mi indokolja a névhasználatban a "rádió" megmaradását.
Zsoldos Róbert (MSZP) azt tudakolta, hogy a működési változások és a feladatkörök összevonása jár-e elbocsátással.

14:16
Szita Károly polgármester szerint maradjon a "rádió" megjelölés is a névben, mert reményei szerint hamarosan újra rádiózik majd a cég.
Katona József a Kht igazgatója elmondta, nem lesz létszámcsökkenés a televíziónál. Elfogadták a javaslatot, módosult a helyi televízió SzMSz-e.

14:27
20 hektár lakótelepi terület rehabilitácóját tárgyalták. A településfejlesztési akcióterv elfogadását a polgármester terjesztette elő.
Csató László (Fidesz) "nem hagyhatta szó nélkül". A képviselő szerint a rehabilitáció feltétlenül szükséges, mert az élhetőséget javítani kell a panelek környékén. Mindezt több mint három perc alatt mondta.
A tervet készítő szakemberek felé egyetlen kérdés sem hangzott el. Megszavazták.

14:34
Az önkormányzati tulajdonban lévő bérlakások bérleti díját is emelni fogják, átlagosan 3,9 százalékkal.
Kováts Imre (Somogyért) nem tudta támogatni a javaslatot, mert szerinte az előterjesztésben nem szerepelnek valós indokok. A képviselő azt is kikérte magának, hogy az előterjesztő mindig - jelen esetben Szita Károly - tényszerűen, korrekten tájékoztasson, és ha lehet úgy is válaszoljon.

14:40
A távhődíjak is emelkednek. Pintér Lóránd (SZDSZ) azt javasolta, hogy a háromfajta díjtételről kölön szavazzanak.
Kováts Imre (Somogyért) azzal pirított a polgármester orrára, hogy a választási programban azt ígérte: nem lesz emelkedés. Kérte tartsa be a díjemelésre vonatkozó ígéretét.
Szita Károly polgármester szerint Kováts Imre rossz helyen kopogtat, mert augusztus 1-vel 30 százalékkal emelkedett a gáz ára, és ezt Kaposváron a város költségvetése fizette. De azóta megint emelkedett a távfűtéses lakások esetén a gáz ára, és ezt már nem bírja a város. 10 százalékra tettek javaslatot a 20 helyett, ami igazából szükséges lenne. A városvezető utolsó mondataiban különnösen indulatosan fordult a képviselő felé. A zárszót Kéki Zoltán főjegyző fejezte be.

14:52
Megismételték a határozati javaslat szavazását, mert csak háromszor szavaztak, holott négyszer kellett volna a módosítások miatt. Enyhe fejetlenség, a képviselők félő, hogy nem értik, miről is szavaznak. Az biztos, hogy szinte minden ellenszavazat nélkül ment át.

14:56
Tíz perc szünet

15:20
Ami már megint több...

15:30
De aztán folytatódik. A jövő évben 4-6 százalékkal emelkedik a kéményseprői szolgáltatások díja Kaposváron. Svajda József (MSZP) dobott magas labdát a polgármester irányába a fizikai dolgozók bérének emelésével kapcsolatban. Ezt Szita Károly le is csapta azzal, hogy a kormánynál kőkeményen járjanak el a bérek érdekében. 

15:36
Szintén emelkedik a temetési szolgáltatások díja a jövőben az elfogadott határozat szerint. Ezen belül néhány szolgáltatás jelentősen, a temetői sírhely nyitásának tarifája például akár 80 százalékkal is emelkedhet.

15:38
Szemétszállítási díjak módosítása. A lakossági felhasználóknál hat százalékot javasoltak, ezt az önkormányzat vállalja át.
Pintér Lóránd (SZDSZ) aggályosnak nevezte hozzászólásában, hogy a közületeknél magasabb arányú az áremelés, mint a lakosság oldalán, ezért tartózkodni akarnak. Tartózkodtak is.
A lakossági áremelés 6, míg a közületeknél 7 százalékos lesz.

Nem unatkozott

Heintz Tamástól (Fidesz) még korábban megtudtuk, nem azért ment ki Hoffmann-né Hetesi Noémi beszéde alatt, mert nagyon unatkozott, hanem mert szólította a természet. Mi megnyugodtunk, hiszen így biztos: a képviselők nem udvariatlanok egymással, másrészt Heintz Tamás olvas minket.


15:50
Minden végére hagyott napirendi ponton hozzászólás nélkül esik át a testület: köztük a Jégcsarnok üzeltetésére vonatkozó jogszabályi kötelezettségek megszavazása és a Kaposvár Tiszteletbeli Polgára cím odaítélése.

16:05
Elrendelték a zárt ülést, a napirendi pontok elfogytak. Egyetlen éles pengeváltás sem volt a nap folyamán, meglepően barátságos hangulat uralkodott délután is. Legközelebb decemberben lesz lehetőségünk arra, hogy bepillantsunk a városházi munkába.

Háttérben Dirty Dancing filmzene, lágyan, kedvcsinálóként. Aztán Kozsó! 2. szünet Pogácsa, tepertős és sajtos, amiből összesen 7 tányérnyi fogy néhány perc alatt. Kávé és tea.

A képviselők szerint, ha így szétdaraboljuk estig eltart a tanácskozás. Isten ments! Paksi Lajos (MSZP) azt mondta hozzászólásában, hogy a város 4 éves gazdasági tervének elfogadása a kormány konvergencia-programjával is egyezik.

Szita Károly polgármester válaszában: "Isten ments, hogy mi a kormány kovergencia-programját végrehajtsuk!" Fél kettő Ez a pihenő is hosszabbra sikerül, mint a tervezett. Csak néhány képviselő érkezett eddig vissza, a háttérben régi slágerek tuc-tuc verzióban. Néha hangosabb, néha halkabb, érdekes felvezetés. Sokan még kávéznak és cigarettáznak a folyosón. Nem az az előterjesztés! Kováts Imre (Somogyért) lendületesen kezdett mondandójába a Kapos Televízióval kapcsolatos módosítások miatt, de még a kistérségi társulásoknál tartott a testület. Finom nevetés, laza vidámság. A képviselő elnézést kért. Nem unatkozott Heintz Tamástól (Fidesz) még korábban megtudtuk, nem azért ment ki Hoffmann-né Hetesi Noémi beszéde alatt, mert nagyon unatkozott, hanem mert szólította a természet. Mi megnyugodtunk, hiszen így biztos: a képviselők nem udvariatlanok egymással, másrészt Heintz Tamás olvas minket. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!