Online közvetítés

2007.09.28. 08:29

Pávainvázió Somban

A nyári pihenő után a Somogy megye közgyűlése is tanácskozott. A képviselők a somi községházát célozták meg a Megyeháza nagyterme helyett.

SONLINE

Összetorlódtak a hosszabbra sikeredett nyári pihenő után a megyei közgyűlésre váró feladatok. közel harminc napirendi pont, szűknek tetsző terem: a képviselők egymással szemben: a főasztalon kívül u-alakú elrendezés, falusi lakodalom érzés...

A községi ház

Az épületet nemrégiben adták át. Rend, tisztaság minden helyiségben. A képviselők korán érkezhettek, a frakciók külön termeket kaptak az ülés előtti egyeztetéshez. Szokásos kellékek: puha sajtos pogi, erős kávé.

A nagyteremben a képviselők egymással szemben kaptak helyet, gyakorlatilag mindenki lát mindenkit, a megyeháza süppedős fotelei ma nem adnak lehetőséget a bújócskára.


9:15
Nehezen érkeznek a képviselők, a vezetőségből Jakó Gergely alelnök volt a leggyorsabb. A Somogyért egyeztetése húzódik, ezért a késés.

9:23
Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke viccesen másfélórás tanácskozásról beszélt köszöntőjében, a többség ezt nevetéssel konstatálta. Tapssal üdvözölték azon megyei vezetőket, akik állami kitüntetést kaptak augusztus 20-án.

Som (forrás: falvak.hu)

Som község Somogy megye északkeleti részén fekszik Siófoktól délre 8-km távolságra, a 65-ös főközlekedési út mentén.

Tagja a Siófok és Környéke Területfejlesztési Önkormányzati Társulásnak. Földrajzi fekvése miatt Siófok város háttértelepülése, szinte minden a városhoz köti. A község felvételét kérte 2000. 07. 06-án a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetébe.

Vasútállomása Som - Nagyberény a Kaposvár - Siófok vasútvonalon.

Földrajzilag a Külső-Somogyi dombság északkeleti nyúlványainak területéhez tartozik, mely változatos, hullámos terepviszonyokat jelent, kötött talajú, közepes minőségű mezőgazdasági terület. A községet a Kis-Koppány patak szeli ketté, melynek vize a Sión keresztül a Dunába jut.


9:40
A negyven képviselőből harmincheten jöttek el, egyébként a hiányzók igazoltan vannak távol.
A Kaposi Mór Oktató Kórházról jogszabályváltozás miatt nem tárgyalnak, valamint az igazgatói megbízások és a megyei kitüntetésekről is az októberi rendkívüli közgyűlés fog dönteni. Jövő hét szombatján mindhárom frakció informális tanácskozást tart, témák: Taszár, megyei kórház. Schmidt Jenő (Fidesz) azt is javasolta, hogy a könyvvizsgáló pályázat kerüljön le a napirendről, mert a pénzügyi bizottság javaslatot tett egy könyvvizsgálóval való szerződéskötésre. Feigli Ferenc (MSZP) a frakció nevében a megyei kincstári szervezet létrehozását nem tárgyalná.

9:43
A könyvvizsgálókról nem a kincstári szervezetről döntenek ma.

9:55
Dr. Tarrné dr. Törzsök Piroska, a regionális munkaügyi központ kaposvári igazgatóságának vezetője Somogy megye foglalkoztatási helyzetét vázolta fel röviden. Csökkent a foglalkoztatottság és nőtt a munkanélküliség.
Idei évben 300 millióval több álláskereső támogatást tudtak kiosztani, mint tavaly. Kiemelt fontossággal bír a megyében a közmunka-program.
A diplomás munkanélküliség komoly gond Somogyban, egy regionális program segítségével 30 ilyen álláskeresőnek biztosítanak munkát önkormányzatok.
Az igazgató kitért a csoportos létszámleépítés nehézségeire is, Kaposváron több mint 300 embert küldtek el így júliusban és augusztusban, de a megyében ez a szám ebben az évben megközelíti az ezret.

9:58
Kolber István (MSZP) a beszámolóhoz fűzött hozzászólásában az Új Magyarország fejlesztési terv idevonatkozó részeit népszerűsítette. A képviselő a külföldi befektetőket, foglalkoztatókat hiányolta. Ezért is fontos az M7-es autópálya és a 67-es út fejlesztése, utóbbit szerinte időben meg fogják építeni. Természetesen a munkaügyi minisztérium is állja a sarat. Kaposvár is aggasztó helyzetben van, Kolber István úgy fogalmazott: a megyeszékhely munkanélkülisége megoldódik, hiszen a 7 ezer állástalanból ötezernek megoldódik a helyzete, ha Szita Károly végrehajtja választási programját.

10:05
Gyenesei István (Somogyért) szerint az a baj, hogy az önkormányzatnak korlátozott lehetősége van a probléma megoldásában, azonban egy korábbi alapra emlékezett, amit nem nagyon vettek igénybe éveken keresztül.
Több munkahely szűnik meg, mint amennyi új létesül - ezt érzékletesen, morgolódást kiváltva, az emberi testhez hasonlította a képviselő (bevitt energia, leadott energia).

10:13
Schmidt Jenő (Fidesz) szerint 1990-óta a foglalkoztatás számadatai nem nagyon változtak, ennek az az oka, hogy az elmúlt 17 évben nem történt a Somogy egészét tekintve, az oktatásirendszer koncepciójának kialakításakor váltás.

10:21
Belső-Somogy egy közlekedési periférián lévő terület, ahol a saját tőke előállítása szinte a nullával egyenlő - emelte Ki Ormai István (Somogyért) hozzászólásában.
Fontos lenne, hogy szakmai-politikai együttműködés legyen a probléma megoldása érdekében, de ehhez fel kell pontosan térképezni a megye egészében a munkavállalói erőforrást.

Bálnák Somban

Gyenesei István testsúlyra vonatkozó hasonlatát Gelencsér Attila Vörös Tamás főjegyző nevében is magára vette. Derültség. Ezt fokozva az elnök így folytatta: "Nem minden az aminek látszik, mert mondják, hogy az úszás jót tesz az alaknak. De akkor mi a helyzet a bálnákkal?" Vidámság


10:25
Elfogadták a beszámolót.

10:30
A Dél-dunántúli Régió stratégiája a kábítószer probléma visszaszorításért célokat fogalmaztak meg a képviselők. Kiderült, hogy Kaposváron a fiatalok érintettségének mértéke (kipróbálás, fogyasztó) 13-ról 18 százalékra nőtt, de ez a régió többi nagyvárosában is érvényesül.
Kaposvár mellett a fonyódi, a siófoki és a marcali térség a legfertőzöttebb, amit a második féléves adatok is mutatnak.
Gyenesei István (Somogyért) azt kérte, hogy ne elégedjenek meg azzal, hogy az elfogadással kipipálják a feladatot, hanem minden évben térjenek vissza erre a témára, ezzel Gelencsér Attila is egyetértett.

10:50
Negyedik alkalommal is Varga Róbertet választották a Megyei és Városi Könyvtár igazgatójának a képviselők. Tegnap a kaposvári közgyűlés (szintén fenntartó) ugyanígy megerősítette a vezetőt posztján egy újabb ciklusra.

11:00
Az átvilágítás után kiderült, hogy a megyei önkormányzat jobban jár, ha megalapítja  a Somogy Megyei Önkormányzati Kincstári Szervezetet - emelte ki vitaindítójában Gelencsér Attila. A szervezet nagyobb hatékonyságot, nagyobb gazdálkodási fegyelmet és hatékonyabb forrásfelhasználást jelentene. A közgyűlés korábban már kétszer is elvi döntést hozott.

11:05
Ormai István (Somogyért) azt kérdezte, hogy kaposvári központi szervezethez mennyi embert kell felvenni. Összesen nyolcat.
Balázs Árpád (Fidesz) azt kérdezte, mi lesz a székhely, illetve az összevonások után fizikailag hogyan fogják ellátni a feladatukat vidékről? Székhely: megyei illetékhivatal épülete (Kaposvár); az atádi kolléga megoldja, a marcali vállalta a bejárást.

11:15
Feigli Ferenc (MSZP) a frakció nevében azt fogalmazta meg, hogy kiáll a racionalizálás mellett úgy, hogy leszögezik: nem biztos, hogy ez a legjobb rendszer, ők a területi alapú összevonást jobbnak találták.

11:18
Jakó Gergely alelnök hozzátette, Komáromban a terület alapú kiskincstári rendszer nem működött.

11:22
Ormai István (Somogyért) az előterjesztésből az alternatívát, a választási lehetőséget. A képviselő elmondta, hogy a megye területén a javaslat szerint 58 munkahely szűnik meg, igaz, Kaposváron 23 keletkezik. A Somogyért egyetért a céllal, de nagyon generálisnak tartja a fogalmazást.
Németh Lajos (Somogyért) vállalva a kakukktojás szerepet azt fogalmazta meg, hogy jó a javaslat, és végre egy olyan terv, ami nem felemás, hanem egyértelmű utat jelöl ki.

11:30
Balázs Árpád (Fidesz) szerint is jó a javaslat, de először ő is a terület alapú irányítást tartotta korábban jobbnak, de be kellett látnia, hogy így mégis több lehet a megtakarítás a fenntartónál.
Horváth István (MSZP) aggályait fogalmazta meg, ezek közül egyik kiemelkedő, hogy a megtakarításokat talán pontosabban ki kellett volna számolni, de ugyanígy elmaradt a javaslatból a dologi költségek összesítése is.

11:47
A folyón át kell menni. Örömét fejezte ki Gelencsér Attila, mert a viták nem politikai természetűek, hanem szakmai alapokon nyugszanak, mindössze az a különbség - élve egy hasonlattal, hogy valaki a hidat, valaki az úszást választaná.

11:53
22 igen 10 nem és 5 tartózkodás mellet elfogadták a javaslatot.

Kincstárba!

A javaslatot elfogadva a megyei közgyűlés 2008. január 1-jei hatállyal megszünteti a megyei fenntartású intézmények (kivéve a Kaposi Mór Oktató Kórház és a Somogy Megyei Gyermektábor) önálló gazdálkodási jogkörét. A részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervek gazdasági - pénzügyi feladatainak ellátásával a Somogy Megyei Önkormányzat Kincstári Szervezetet jelöli ki.



12:05
Nagyjából tíz napirendi ponton átrohant a testület, a képviselők a kiskincstári vita utáni pihenőben ki-be járkáltak a teremből, legtöbben kávét vettek magukhoz az ebéd előtti percekre.

12:08
Gyenesei István (Somogyért) azt kérte, hogy a megyei területfejlesztési tanács munkájáról szóló beszámolónál, hogy mivel a kormány lassan kiüresíti a megyei tanács jogköreit, és megnöveli a regionális feladatait, ezért a jövőben az ilyen beszámolóknál mondják el a Regionális Fejlesztési Tanács Somogy megyét érintő kérdéseit, feladatait is.

12:15
Véget ért a közgyűlés munkája Somban. Gyenesei István (Somogyért) bejelentette, értesültek arról, hogy a NATO központot keres Magyarországon. Taszárról 6-án beszélnek egymással a frakciók, igaz a repülőtérnél az önkormányzat a laktanyában érdekelt a területen. Gelencsér Attila azt fűzte hozzá: december 15-ig közös álláspontot kell kialakítani.
Kolber István (MSZP) elmondta: az amerikai hadsereg számára a kormány a pápai repülőteret jelölte ki, de még döntés nem született, a taszári repülőtér pedig már nem katonai objektum. A miniszteri biztos hozzátette, nagyon fontos szakasz zárult le a taszári repülőtér életében, mert sikerült egybentartani az egész komplexumot, és a honvédségtől a tulajdonjog átkerült a kincstárhoz.

12:23
Balázs Árpád (Fidesz) azt szeretné, ha a következő közgyűlésre kérjenek a megyei kórháztól kimutatást arról, hogyan, kivel végzik a tüdőgondozói feladatok ellátását.

12:30
32 éves államigazgatási munka után Riez Ferenc főosztályvezető ma töltötte utolsó munkanapját a hivatal szolgálatában, éppen a közgyűlésen. Riez Ferenc búcsúztatása után az ülést befejezték. Legközelebb október 26-án tanácskozik a közgyűlés.

A nagyteremben a képviselők egymással szemben kaptak helyet, gyakorlatilag mindenki lát mindenkit, a megyeháza süppedős fotelei ma nem adnak lehetőséget a bújócskára. Som (forrás: falvak.hu) Som község Somogy megye északkeleti részén fekszik Siófoktól délre 8-km távolságra, a 65-ös főközlekedési út mentén.

Tagja a Siófok és Környéke Területfejlesztési Önkormányzati Társulásnak. Földrajzi fekvése miatt Siófok város háttértelepülése, szinte minden a városhoz köti. A község felvételét kérte 2000. 07. 06-án a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetébe.

Vasútállomása Som - Nagyberény a Kaposvár - Siófok vasútvonalon.

Földrajzilag a Külső-Somogyi dombság északkeleti nyúlványainak területéhez tartozik, mely változatos, hullámos terepviszonyokat jelent, kötött talajú, közepes minőségű mezőgazdasági terület. A községet a Kis-Koppány patak szeli ketté, melynek vize a Sión keresztül a Dunába jut. Bálnák Somban Gyenesei István testsúlyra vonatkozó hasonlatát Gelencsér Attila Vörös Tamás főjegyző nevében is magára vette. Derültség. Ezt fokozva az elnök így folytatta: "Nem minden az aminek látszik, mert mondják, hogy az úszás jót tesz az alaknak. De akkor mi a helyzet a bálnákkal?" Vidámság Kincstárba! A javaslatot elfogadva a megyei közgyűlés 2008. január 1-jei hatállyal megszünteti a megyei fenntartású intézmények (kivéve a Kaposi Mór Oktató Kórház és a Somogy Megyei Gyermektábor) önálló gazdálkodási jogkörét. A részben önállóan gazdálkodó költségvetési szervek gazdasági - pénzügyi feladatainak ellátásával a Somogy Megyei Önkormányzat Kincstári Szervezetet jelöli ki. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!