Migráció

2017.07.13. 07:32

A menekültek száma elérte az idei kvótát az Egyesült Államokban

Az országba érkező bevándorlók száma szerdán elérte az idei költségvetésre engedélyezett 50 ezret – közölte a menekültügyi programot felügyelő amerikai külügyminisztérium.

A tárca egyúttal bejelentette: ez nem jelenti azt, hogy ne fogadnának be néhánnyal több menekültet, de nekik az eddiginél sokkal szigorúbb ellenőrzéssel kell számolniuk.

A szövetségi legfelsőbb bíróság a múlt hónapban mondta ki, hogy a menekültek beutazásának átmeneti korlátozásáról hozott elnöki rendelet jogszerű, érvényt kell szerezni neki. A testület azonban azt is leszögezte, hogy a kormányzatnak engedélyeznie kell az ötvenezres kvótán felül érkezők beutazását is, ha igazolni tudják „jóhiszemű kapcsolataikat” Amerikában élő rokonaikkal vagy amerikai intézményekkel.

A tavaly októberben kezdődött költségvetési évben eddig 50 086 menekült érkezett az országba, és már valamennyiüknek a megszigorított ellenőrzéseken kell átesniük. A később érkezőknek pedig ellenőrizhetően bizonyítaniuk kell azt is, hogy van közvetlen hozzátartozójuk vagy munkahelyük Amerikában, vagy felvették őket valamelyik felsőoktatási intézménybe.

A ellenőrzés további szigorítása négy hónapon belül várható.

Címkék#migráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!