Konfliktus

2017.07.31. 16:09

Szarvasmarhavédő járőröktől rettegnek Indiában

A hatalmas országban sokan nem nézik jó szemmel, hogy egyes vallási csoportok tagjai megeszik a szent állatnak számító szarvasmarhákat.

Az indiaik többsége a hindu vallást követi, számukra a szarvasmarha szent állat, amelynek levágása számos szövetségi államban szigorúan tilos. A hatalmas országban azonban sok más vallású ember is él, akik fogyasztanak marhahúst, ezt azonban a hinduk egy része olyannyira nem nézi jó szemmel, hogy hindu nacionalisták szarvasmarhavédő járőrcsoportjai tartják rettegésben a lakosság egy részét.

A problémát fokozza, hogy a hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) 2014-es hatalomra kerülése óta ugrásszerűen megszaporodtak a marhahúsfogyasztó muszlimok és dalitok (a kasztrendszer legalsó fokán álló csoportok) elleni atrocitások. Az India Spend nevű adatelemző honlap szerint a szarvasmarhavédő járőrökhöz köthető, 2010 óta elkövetett erőszakos cselekmények 97 százalékára a BJP három évre visszatekintő kormányzása alatt került sor.

Hétfői értesülések szerint az indiai hadsereg 114 veteránja közös levelében kifogásolta az újdelhi kormány politikáját Narendra Modi indiai kormányfőnek és főbb minisztereinek hétvégén eljuttatott levelükben. A kérdés az indai parlamentben is terítékre került: az ellenzéket vezető Mallikardzsún Kharge a hindu radikálisok közvetett támogatásával vádolta meg Modi kormányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!