vizes vb – orvosszemmel

2017.08.03. 08:37

Két súlyosabb egészségügyi eset volt a vizes vb-n

Több mint ezer esetet látott el a világbajnokság orvos-egészségügyi csapata, egy Achilles-ín szakadása meg egy vakbélműtét volt a legsúlyosabb.

A vizes világbajnokság első szakaszában csaknem 1040 kezelésre, beavatkozásra volt szükség, közel 130 beteg került kórházba, közülük 28-nál volt szükség traumás ellátásra – közölte a Semmelweis Egyetem csütörtökön.

A traumatológiai sérülések között egy bíró Achilles-ín szakadása volt a legjelentősebb, míg a sportolóknál a legkomolyabb eset egy vakbélműtét volt, amelyet a Semmelweis Egyetem klinikáján végeztek el. A sportoló gyógyultan távozott.

Merkely Béla, a világbajnokság orvos-egészségügyi stábjának vezetője elmondta: a vb-hez kapcsolódó orvosi, egészségügyi szolgáltatásokat a Semmelweis Egyetem tulajdonában lévő Semmelweis Kft. végezte, az orvos-egészségügyi csapat döntően a Semmelweis Egyetem orvosaiból, szakdolgozóiból és orvostanhallgatóiból állt, de más kórházak sportszerető szakemberei is erősítették a stábot, továbbá a másik három orvosegyetemről és Marosvásárhelyről is érkeztek résztvevők.

Minden orvos, rezidens és szakdolgozó saját szabadsága terhére vállalta a világbajnoksággal járó feladatokat. Több mint 550-en jelentkeztek, az ellátásban közel 500-an vettek részt egy háromnapos oktatás után – emelte ki az orvosi stáb vezetője.

Hat sportágban, öt helyszínen, továbbá több mint tíz tréningmedencénél kellett biztosítaniuk az ellátást. A Duna Arénában három orvosi helyiséget alakítottak ki, a Margitszigeten kettőt, a Batthyány téren pedig egy jól felszerelt egészségügyi konténert. Mindezen felül – a nap 24 órájában működő, többnyelvű call center segítségével – az Országos Mentőszolgálat és Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának bevonásával biztosították a sürgősségi és egyéb kórházi ellátást is, és ott voltak a sportolók lakóhelyén, a szállodákban is.

A legtöbb ellátás a Duna Arénában történt, de nem volt olyan helyszín, ahol ne lett volna szükség az egészségügyi csapatra. A leggyakoribb kezelés a fizioterápia volt, 500 kezelést végeztek a közel két hét során.

A világbajnokság jövő héten kezdődő Masters szakasza még hátravan, ahol 30 éves kortól akár 100 éves korig indulhatnak a senior sportolók.

Mivel ők már nem aktív sportolók, nem állnak folyamatos sportorvosi felügyelet alatt, így a verseny ezen szakasza nagyobb kihívást jelent majd a világbajnokság egészségügyi csapata számára is – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem.

Ezek is érdekelhetik