lelet

2017.08.25. 10:56

Kínai munkások temetkezési helyét fedezték fel Peruban

Mintegy kétszáz éve a dél-amerikai kontinensre érkezett, szinte rabszolgaként dolgoztatott 16 kínai munkás sírjait fedezték fel perui régészek egy preinka szent helyen.

A kutatók csütörtökön mutatták be a rejtett temetkezőhelyet Limában. Mint mondták, ez a legnagyobb eddig feltárt temetkezőhely, ahová Kínából érkezett munkásokat temettek.

A feltárás során a holtak maradványai mellett egykori használati tárgyaikat, köztük ópiumpipákat is találtak a régészek.

A 19. század második felében mintegy százezer kínai bevándorló érkezett Peruba, akik nagyon alacsony bérért a legnehezebb munkákat végezték el a farmokon, útépítéseken, és ők gyűjtötték be a madarak ürülékét, a guanót is, amelyet trágyázásra használtak.

A kínaiakat még haláluk után sem kezelték egyenrangúként, a római katolikusok temetőitől elkülönítve, egykori preinka temetkezési helyeken lehetett örök nyugalomra helyezni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!