7. flotta átvizsgálása

2017.08.28. 09:14

Megtalálták a szerencsétlenül jár amerikai rombolóról eltűnt tengerészek holttestét

A szerencsétlenül járt John S. McCain romboló nyolc tengerészének földi maradványaira az elárasztott hajórészekben bukkantak rá búvárok, míg kettőt már a múlt héten megtalálták. A balesetben elhunytak 20 és 39 év közötti férfiak voltak.

A hadihajó Szingapúr keleti partjainál, a Malakka-szoros közelében ütközött össze az Alnic nevű, görög tulajdonban lévő, de libériai zászló alatt hajózó tartályhajóval egy héttel ezelőtt. Akkor arról adtak hírt, hogy legalább tíz amerikai tengerész eltűnt, öt pedig megsérült. Idén ez volt a negyedik ilyen eset a térségben.

A baleset okát továbbra is vizsgálják – írta honlapján nyilvánosságra hozott közleményében a haditengerészet.

Az ütközés után az amerikai haditengerészet világszerte felfüggesztette tevékenységét, és bejelentette a 7. flotta átvizsgálását. Az amerikai média kedd este hírül adta, hogy a balesetet követően leváltották Joseph Aucoin altengernagyot, a 7. flotta parancsnokát. Aucoin a hetekben vonult volna nyugdíjba, helyére Phil Sawyer ellentengernagy került.

A Japánban állomásozó 7. flotta 70 hadihajót üzemeltet, köztük az amerikai haditengerészet egyetlen előretolt repülőgép-anyahajóját. A mintegy 20 ezer tengerészt foglalkoztató flottához 140 repülőgép is tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!