amerikai sötétség

2017.08.21. 22:30

Túlmediatizálták a napfogyatkozást 

Kilencvenkilenc éve nem volt ilyen teljes napfogyatkozás. Az Egyesült Államokban a nyugati parttól a keleti partig, egy, az egész országot átszelő sávban látható volt, ahogy a Hold rövid időre teljesen eltakarta a Napot, így annak csak külső légköre, koronáját lehetett látni.

Az Egyesült Államokban a nyugati parttól a keleti partig, egy, az egész országot átszelő sávban látható volt, ahogy a Hold rövid időre teljesen eltakarta a Napot, így annak csak külső légköre, koronáját lehetett látni.

A jelenséget a közösségi médián és az egyéb közvetítéseken keresztül nyomon követőkkel együtt, az érdeklődők száma akár rekordot is dönthetett.

Legutóbb 1979-ben volt olyan teljes napfogyatkozás, amely a kontinentális Egyesült Államok egyes részeiről látható volt, a mostanihoz hasonló esemény azonban utoljára 1918-ban következett be.

Az Oregontól Dél-Karolináig 14 államban lehetett látni a jelenséget, ha éppen nem volt felhős az ég. A teljes napfogyatkozás magyar idő szerint szerint 19 óra 16 perc és 20 óra 48 perc között volt látható, a magyar nézők a NASA jóvoltából a közösségi hálón követhették a sötétség beálltát, majd az újabb kivilágosodást.

Az „amerikai sötétség” hetek óta lázban tartja a tudósokat és a lakosságot. Az Egyesült Államok északnyugati térségétől délkeletig húzódó, mintegy 100 kilométer széles sávban látható égi jelenség mintegy két és fél percig tartott. Ezen a területen nagyjából 12 millióan élnek, további 200 millióan pedig egy napi utazásra. Ráadásul a Hold árnyéka 20 nemzeti parkon is átvonul.

Rengetegen utaztak el Oregon, Idaho és Wyoming távoli nemzeti erdőségeibe és parkjaiba, hogy onnan csodálják meg a természeti jelenséget, míg mások például egy illinoisi focistadionba váltottak jegyet, hogy tömegben élvezzék a látványosságot.

Több tízmillió darab fogyott a természeti jelenség megfigyelésére alkalmas védőszemüvegekből, de az orvosok folyamatosan, megállás nélkül sulykolták az emberekben, hogy súlyos szemkárosodást okoz, ha a napfogyatkozást szabad szemmel vagy nem megfelelő eszközzel nézik.

Számos műhold, repülőgép és több mint 50 meteorológiai léggömb kísérte a napfogyatkozást, amelyet – köztük az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) is – élőben közvetítettek. A megfigyelésben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái is részt vettek. Emellett a Földről több ezer privát teleszkóp is követte, amint a Hold elhalad a Nap és a Föld között.

A rendkívüli természeti jelenségről részletes összeállítást tett közzé honlapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), két linket is feltüntetve, amelyekre rákattintva nyomon követhető a napfogyatkozás (http://mta.hu/tudomany_hirei/teljes-napfogyatkozas-az-oceanon-tul-de-mi-sem-maradunk-le-rola-107939).

Az MTA összeállítása szerint egy teljes napfogyatkozás sávja legközelebb 2024. április 8-án ismét az Egyesült Államok szárazföldi területeit szeli át, majd 2026. augusztus 12-én Izlandtól Spanyolországig lesz látható teljes napfogyatkozás, röviddel utána pedig Gibraltárra vagy Észak-Afrikába kell utazni annak, aki nem akar lemaradni a 2027. augusztus 2-i jelenség megfigyeléséről. Az utóbbi során a teljességi fázis 6 perc 23 másodperc hosszúságú lesz, ami nem sokkal marad el a totalitás elméletileg lehetséges leghosszabb időtartamától, ami 7 perc 32 másodperc.

Magyarország területéről még hosszú ideig nem látszik teljes napfogyatkozás. Legközelebb 2075. július 13-án gyűrűs napfogyatkozást lehet majd észlelni, hat évvel később pedig, a 2081. szeptember 3-i teljes napfogyatkozás idején a ma még fiatal generáció tagjai lehetnek szemtanúi annak, hogy a Hold árnyéksávja átszáguld hazánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!