Iskola

2017.09.05. 10:36

Érkeznek az iskolákba az ingyenes tankönyvek

A tízmilliomodik tankönyv már július 19-én, vagyis határidő előtt elkészült, a kiadványok nagy részét Debrecenben, az Alföldi Nyomdában gyártották.

Több mint egymillió diák kapott ingyen tankönyvet augusztus végéig.

A kormány döntése alapján az új tanévtől már nemcsak az alsó tagozatos diákok, hanem az 5–9. osztályos tanulók is ingyen jutnak a tankönyvekhez. Erre 12 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben – ismertette a részleteket Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára. A politikus jelezte, hogy a szeptemberi családi pótlékot is több mint egy héttel korábban, augusztus végén folyósították, mivel sok családnak fokozott anyagi megterhelést jelent az iskolakezdés.

A Könyvtárellátó (KELLO) szerint nem lesz gond az iskola­kezdéskor, mert időben megérkeztek az oktatási intézményekbe a kiadványok. A magyar könyvnyomtatási kapacitás 70 százalékával rendelkező konzorcium idén 1001 különböző állami tankönyv nyomtatására kapott megrendelést. A nyomdai munkák befejezése után a KELLO elkezdte kiszállítani a tankönyvcsomagokat.

Nőtt a gyermekek szünidei étkeztetésére fordított pénz is

Rétvári Bence korábban azt nyilatkozta, hogy 2010-óta közel 50 százalékkal, 370 forintról 570 forintra emelkedett az egy gyermek egynapi nyári szünidei étkeztetésére fordított összeg. Mint kifejtette, az étkeztetés időtartama 54 napról 70 napra nőtt, a napi költségkeret emelésével pedig bőségesebb és jobb minőségű ételt kapnak a szünetben a szociálisan rászoruló gyerekek.

A szünidőben naponta több mint 136 ezer gyermek számára kértek szüleik szünidei étkeztetést. Rétvári Bence azt is közölte, hogy idén mintegy 74 milliárd forintot költ a kormány ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetésre, ami már több mint két és félszerese annak, amit az MSZP-kormány az utolsó évében, 2010-ben biztosított erre a célra. Mindemellett a tehetősebb önkormányzatok maguk is hozzájárulnak a szünidei étkeztetés ellátásához.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!