beavatkozás

2017.09.07. 07:40

Facebook: az amerikai elnökválasztás idején százezer dollárt költöttek hirdetésekre feltehetően orosz felhasználók

2015 júniusa és 2017 májusa között mintegy 470, valószínűleg Oroszországból származó felhasználó háromezer hirdetést jelentetett meg.

A fizetett hirdetések vizsgálata során fény derült arra, hogy hamis profillal vagy oldallal bejelentkezők tették közzé a hirdetéseket, amelyekért mintegy százezer dollárt fizettek összesen. Mivel ez sérti a Facebook működési szabályzatát, ezeket a tartalmakat és oldalakat már törölték – közölte a Facebook jogbiztonságért felelős vezető, Alex Stamos.

A hirdetések zömének nem volt közvetlen köze az amerikai elnökválasztáshoz, a szavazáshoz vagy egy bizonyos elnökjelölthöz, hanem társadalmilag vagy politikailag érzékeny témákat érintettek, mint például a fegyverviselés, a migráció vagy éppen a szexuális kisebbségek jogainak védelme.

A világ leggyakrabban használt internetes közösségi hálózata mindezt megosztotta az amerikai szövetségi hatóságokkal, amelyek azt vizsgálják, hogy Oroszország beavatkozott-e az amerikai elnökválasztási kampányba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!