Ítéletidő

2017.09.10. 09:39

A floridai Brandentonban várja az Irma hurrikán érkezését egy magyar házaspár

Azon a területen tartózkodik Péter Sándor békési fogorvos és felesége, ahová az Irma hurrikán is vészesen közelít. A férfi közölte, hogy pihenés céljából rokonlátogatóba érkeztek a flordiai Brandentonba. „Nem kimondottan a hurrikánra voltunk kíváncsiak” – jegyezte meg.

Mint azt magyar idő szerint szombaton este fél nyolckor a beol.hu számára küldött elektronikus levelében Péter Sándor elárulta, egyelőre szép idejük van, csak vasárnapra ér hozzájuk a vihar. A fogorvostól megtudtuk: a lakosság tájékoztatása percről percre történik, egy tévécsatorna csak az Irmára fókuszál. Az előrejelzés szerint az 5 fokozatú skálán a hurrikán erőssége 4-es vagy 3-as lesz, a szél erőssége az óránkénti 240 kilométer körüli sebességet is elérheti.

A másik veszélyforrás a tévés tájékoztatás szerint az árhullám, amely nem cunamierősségű ugyan, de a magassága a három métert is elérheti – ecsetelte levelében Péter Sándor. – Angolul ezt a jelenséget searchnek nevezik, és a lényege, hogy a hurrikán nyomást gyakorol a tenger felszínére, és kinyomja a vizet a partra – magyarázta. A házaspár szállása negyedórás autóútra van a parttól, egy kétszintes ház földszintjén. Elárulták, hogy óvintézkedésből az emeletre húzódnak, de azért remélik, hogy a földszintre sem megy be majd a víz. A ház vékonyabb ablakait befóliázták, de a környékükön van olyan, aki be is deszkázta.

Péter Sándor a beol.hu kérdésére válaszolva kiemelte: pánikhangulatról szó sincs, kígyózó sorok sincsenek a boltokban. Az egyetlen, amit teljesen felvásároltak az emberek, az a víz, és konzervből is többet vettek. Hozzátette, mióta nővére ott él, ilyen erősségű hurrikán még nem volt a térségben.

Időközben megérkeztek Floridába az Irma hurrikán első orkánerejű széllökései – adta hírül az amerikai országos hurrikánközpont (NHC), amelynek adatai szerint a Florida Keys szigetcsoport egyik meteorológiai állomásán óránkénti 119 kilométeres szelet regisztráltak. Az Irma közepe jelenleg óránkénti 200 kilométeres széllel Florida Keys felé tart, és kevesebb mint 160 kilométerre van a szigetcsoporttól. Az NHC időközben négyes erősségűre minősítette fel a trópusi ciklont.

Floridában már az első károk is bekövetkeztek. Rick Scott kormányzó arról számolt be, hogy az erős szél és esőzés miatt 76 ezer ember maradt máris áram nélkül. Scott figyelmeztetett, hogy a vihar életveszélyes. A hatóságok több mint hatmillió embert szólítottak fel, hogy menjenek biztonságos helyre a vihar útjából.

Az NHC adatai szerint az Irma hurrikán átmérője több mint 560 kilométer, és a központja feltehetően az állam nyugati részét érinti majd, de a Florida keleti partján fekvő Miami sincs biztonságban. Az NHC ráadásul arra számít, hogy a hurrikán tovább erősödhet, mert miután elhagyta Kubát, olyan vízfelület fölé ért, amelynek hőmérséklete meghaladja a 30 fokot, és a „kádmeleg” víz tovább táplálja a hurrikán erejét.

(Borítóképünkön egy floridai ház ablakait deszkázzák be a vihar érkezésére készülőlakói. Forrás: Bruce Weaver / AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!