Múzeum nyílik

2017.09.19. 18:51

Kortárs afrikai műveket állítanak ki Fokvárosban

A világ legnagyobb, kortárs afrikai művészetnek szentelt múzeuma nyílik meg a héten a Dél-afrikai Köztársaságban.

A Thomas Heatherwick neves brit mérnök-dizájner és Jochen Zeitz, a Puma sportszergyártó egykori elnökének összefogásából megszületett Afrikai Kortárs Művészetek Zeitz Múzeuma (Zeitz MOCAA) pénteken nyitja meg a kapuit a fokvárosi Viktória és Alfréd kikötői sétányon – V&A Waterfront –, amely múzeumaival és vendéglátóegységeivel az egyik legkeresettebb turistacélpont az afrikai kontinensen.

A múzeum illetékesei 24 ezer látogatóra számítanak a nyitóhétvégén.

A régi magtárból kialakított múzeumban Zeitz afrikai kortárs magángyűjteményének több ezer darabját vehetik szemügyre a látogatók 80 kiállítóteremben. A 42 betonsilót magába foglaló magtár átalakításának 38 millió dollárra rúgó költségeit a V&A Waterfront tulajdonosai vállalták magukra.

A múzeum központi része egy 27 méter magas átrium és helyet kapott benne egy tetőtéri étterem, egy szoborkert, egy könyvesbolt, oktatótermek és egy hotel is.

Az első tárlaton világhírű dél-afrikai művészek, köztük William Kentridge, valamint fiatal tehetségek, mások mellett a zimbabwei Kudzarai Chiurai, a togói El Loko és a szváziföldi Nandipha Mntambo munkáit nézhetik meg az érdeklődők.

A Zeitz MOCAA védnökei között van Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár és Robert Redford Oscar-díjas amerikai színész.

Thomas Heatherwick készítette a brit pavilont a 2010-es sanghaji világkiállításra, az organikus épület egy tengeri sün alakjára emlékeztetett, és akkora hatást tett a szervezőkre, hogy megkapta a legjobb pavilon díját. A 2012-es londoni olimpiára a mérnök stúdiója tervezte az olimpiai stadionban összeállított 8,5 méter magas kandelábert 204 különálló, virágszirmot formázó fáklyával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!