Kormányinfó

2017.09.07. 23:26

Lázár reméli, hogy itthon nem lesznek zavargások

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóján emellett a határvédelemről, az Európai Bizottságról és Kósa Lajos további szerepéről is beszélt.

A magyar kormány nem tud azonosulni azzal, hogy a bevándorlás ügyébe az Európai Bizottság „belekavarja” a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló kohéziós alapok sorsát – közölte csütörtöki tájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Határvédelem

Lázár János ezt Jean-Claude Juncker levelével kapcsolatban jelentette ki, amelyet arra válaszul küldött az Európai Bizottság elnöke, hogy a magyar kormány az unió hozzájárulását kérte a schengeni határok védelmét célzó 270 milliárd forintos költségeihez. Lázár János leszögezte: a kabinet kész a tárgyalásra, várja a bizottság javaslatát.

Az unió szerinte mindent elkövet az illegális bevándorlók jogainak védelmében, a határvédelem érdekében azonban nem tesz semmit. A bizottságnak nemcsak a bevándorlással kapcsolatos kötelezettségek betartását kellene felügyelnie, hanem az unió állampolgárainak biztonságát is figyelembe kellene vennie – mondta a miniszter.

Kohéziós alap

A kohéziós alapokról szólva kijelentette: az érintett országok a pénzt csak részben kapták, és annak jó része visszakerül a kibocsátó tagállamba. Példaként az unió egyik biztosának kijelentését hozta, amely szerint az ide küldött forrás 80 százaléka kerül vissza Németországba. Ennek a pénznek a bevándorlás ügyéhez nincs köze – szögezte le.

Uniós források, alapítványi családtagok

A miniszter kérdést kapott Hadházy Ákos, az LMP társelnökének felvetésével kapcsolatban, amely szerint egy a koraszülöttek családjait segítő alapítvány, amelyben Lázár János felesége is kuratóriumi tag, uniós forrásból jutott 1,2 milliárd forinthoz, amelyet az ellenzéki képviselő szerint vitathatóan használnak fel.

Lázár János válaszában – utalva az ellenzéki sajtótájékoztató címére – a fő kérdésnek nevezte: mi köze van mindehhez Farkas Flóriánhoz? Szerinte ennek „cigányozás íze van”, és mindezt összefüggésbe hozta azzal, hogy Ron Werber kampánytanácsadó megjelent az LMP-nél.

Az alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán jutott a forráshoz, amelyből eddig mindössze 21 millió forintot költött el, emiatt hülyeségnek nevezte Hadházy Ákos állítását. Úgy folytatta: releváns kérdésnek tartja, hogy összeférhetetlenséget vet-e fel felesége szerepvállalása, de szerinte ennyi erővel Hódmezővásárhelyen senki se nyerhetne pályázaton, mert ő ott lakik.

A miniszter az üggyel kapcsolatban mind a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát felajánlotta, mind azt felvetette, hogy felesége akár távozik is az alapítványból. Közölte azt is: az alapítvány felajánlotta az LMP politikusának, hogy fogadják és személyesen válaszolnak a kérdéseire.

Kósa Lajos

A miniszterelnök dönti el, hogy ki legyen a kormány tagja – válaszolta arra a kérdésre, támogatná-e Kósa Lajos miniszterré kinevezését. Eddigi teljesítménye alapján szerinte Kósa Lajos alkalmas arra, hogy kormányzati feladatot kapjon akár most, akár a későbbiekben – tette hozzá.

Merkel és a német választás

Angela Merkel Orbán Viktort bíráló kijelentéseire azt mondta: Magyarország nem kíván részese lenni a német választási hadműveletnek. Németország Magyarország számára stratégiai szövetséges gazdasági és politikai érdelemben is, a Fidesz, valamint Magyarország is abban érdekelt, hogy Merkel toronymagasan nyerje meg a választásokat – tette hozzá.

Marosvásárhelyi iskolaügy

Nehezebb időszak következik Románia és Magyarország partneri viszonyában – jelentette ki a marosvásárhelyi iskolaüggyel kapcsolatban, emlékeztetve: Magyarország kénytelen visszavonni korábbi ígéretét Románia OECD tagságának támogatására az ügy rendezéséig.

Kijevi ügyek

A kijevi parlament magyar nyelvhasználatot is ellehetetlenítő oktatási törvényével kapcsolatban azt mondta: politikai offenzíva, támadás zajlik a magyar kisebbségi lét ellehetetlenítésére, amelyet a magyar kormány felháborítónak tart.

A miniszter kérdésre az állami cégeknél korábban jelzett leépítésekről azt mondta: fél évvel a választások előtt a kormány már nem kezdhet nagy arányú szerkezetátalakításokba, például a közlekedési ágazatban.

Szegedi hitközség

„Óriási kormányszidást rendezett a szegedi hitközség és a Mazsihisz Botka László polgármester úrral közösen”, egy „pro Botka László politikai rendezvényt szervezett a hitközség” a Szegeden felújított zsinagóga átadásakor – fogalmazott, majd kérdésre válaszolva, hozzátette: járt Szegednek a homlokzat felújítása, a kormány ezért nem várt köszönetet.

Népszavazás az euró bevezetése előtt

Az euró bevezetése érdekében kezdeményezett népszavazásról a tárcavezető kérdésre úgy foglalt állást: nincs szükség referendumra a témában, mert az unió alapszerződése világosan fogalmaz ügyben.

Tesco-sztrájk

A várható Tesco-sztrájkról azt közölte: álláspontja szerint a Tesco-szakszervezeteknek és a dolgozóknak sok kérdésben igazuk van a munkaadóval szemben. Ha rajta múlna – mondta -, az úgynevezett kiskereskedelmi csomag „újabb fázisba” lépne, de nem hiszi, hogy törvényjavaslat lesz belőle, mert nincs meg hozzá a szükséges többség a Fidesz-frakcióban, illetve a kormányzatban.

Zavargások

Arra a kérdésre, hogy Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint ősszel zavargásokat gerjeszthet Magyarországon a Soros-hálózat, Lázár János úgy reagált: több ország köszönhet Soros Györgynek államcsődöt, zavargásba torkolló tüntetéshullámot. Hozzáfűzte, reméli, Magyarországon ez nem fog megtörténni.

Ezek is érdekelhetik