Szíria

2017.09.09. 19:30

Offenzívát kezdtek a Szíriai Demokratikus Erők

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, amerikai támogatású fegyveres koalíció Deir-ez-Zór tartományban támadta meg az Iszlám Állam terrorszervezet még megmaradt, fokozatosan csökkenő területét.

A tartomány fővárosának peremén korábban a szíriai kormányerők felszabadították az ostromlott katonai repülőteret.

Deir-ez-Zór évek óta a dzsihadisták kezén volt, kivéve az ugyanígy hívott tartományi központ egy részét, ahol a szíriai hadsereg megvetette a lábát, és működésben tartott egy katonai repülőteret. A kormányerők kedden áttörték a város körüli ostromgyűrűt, és folytatják a dzsihadista csapatok felmorzsolását. A városközponttól távolabb fekvő repülőteret szombat délután érték el, és szabadították fel. A bázist 2014. óta sikertelenül próbálta meg elfoglalni az Iszlám Állam.

A tartományban két helyen zajló harcok előrevetítik annak az esélyét, hogy szembe kerülnek egymással az amerikaiak támogatta Demokratikus Erők és a kormányhadsereg, ezek eredetileg is egymás ellenségei, de az Iszlám Állam elleni küzdelemben eddig igyekeztek elkerülni egymást.

A szombaton északi irányból, Haszaké tartományból megkezdett offenzíva célja, hogy elüldözzék a szélsőségeseket az Eufrátesz folyó keleti partja és az iraki határ közötti területről – közölte az SDF, amely gyors hadműveletben reménykedik.

A kormányerőkkel nem számítanak összecsapásra, de ha azok lőnek rájuk, akkor válaszolni fognak nekik – mondta egy szóvivő, aki szerint máris több kilométert nyomultak előre az amerikaiak vezette nemzetközi szövetség légi támogatásával.

A kormányerők eközben visszafoglaltak a terroristáktól egy olajmezőt, és a központi fekvésű Homsz tartományban tucatnyi falut. A szír hadsereget orosz harci repülőgépek támogatják.

Az Iszlám Állam július közepe óta 17 ezer négyzetkilométernyi területet veszített el Homsz, Rakka, Hama és Deir-ez-Zór tartományban – közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!