Szíria

2017.09.06. 07:22

Putyin gratulált Aszadnak a deir-ez-zóri áttöréshez

Az orosz elnök ígéretet tett arra, hogy Moszkva a továbbiakban is támogatni fogja a szíriai hadsereget a terrorizmus elleni harcban.

A Ria Novosztyi hírügynökség által szerdára virradóra idézett levél szerint Putyin nagyra értékelte e stratégiai győzelem fontosságát, amely szerinte fontos lépés az ország terrorizmus alóli felszabadítása felé.

Kedden Moszkva és Damaszkusz is hírt adott arról, hogy a szíriai hadsereg az orosz légierő támogatásával délnyugati irányból áttörte az Iszlám Állam védelmi vonalát a terroristák által három éve ostromlott Deir-ez-Zór városnál, és egyesült a várost védő kormánykatonákkal. A Szuheil Hasszán tábornok vezette szíriai kormányerők, kihasználva az orosz légi- és rakétacsapásokat, gyors támadással átszakították az Iszlám Állam védelmi vonalait, és ezzel megtörték Deir-ez-Zór blokádját.

Az Iszlám Állam fokozatos iraki és szíriai területvesztésével sok dzsihadista a város környékére vonult vissza, így a térség a dzsihadisták egyik utolsó fellegvára maradt Szíriában.

A Ria Novosztyi ismertetés szerint az azonos nevű tartomány székvárosa, az Eufrátesz partján fekvő Deir-ez-Zór, és a tőle két kilométerre lévő katonai repülőtér több mint három éven át volt a terrorszervezet teljes körgyűrűjébe zárva. Néhány hónapja a dzsihadistáknak sikerült elvágniuk a városban lévő katonákat a légi támaszponton szolgálóktól.

Az öngyilkos merényletekkel és pokolgéppel megpakolt gépkocsikkal végrehajtott rendszeres robbantások ellenére a deir-ez-zóri helyőrség katonái kitartottak, és időről időre ellentámadásokat is indítottak a dzsihadisták ellen. A katonák, illetve a városban rekedt civilek csak légi úton kaptak lőszert és élelmiszert. A városban le tudtak szállni a szomszédos el-Haszaka tartománybeli Kamisli városából érkező helikopterek is, amelyek kimenekítették a sebesülteket, és eljuttatták a városba a létfontosságú árukat, de a légi támaszpontra már nem tudtak eljutni.

A dzsihadisták körgyűrűjének áttörésével megnyílt a szárazföldi összeköttetés a város és a kormányerők ellenőrzése alatt lévő területek között. A kormányerők szélesítik az Iszlám Állam ostromgyűrűjén vágott rést, és ádáz utcai harcokat vívnak a dzsihadistákkal. A terroristák páncélozott járművekkel érkező öngyilkos merénylőkkel próbálják feltartóztatni az előrenyomuló kormányerőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!