Nemzetpolitika

2017.09.15. 15:21

Szijjártó: nem hagyjuk magukra az Erdélyben és Kárpátalján élő magyarokat

A magyar külpolitika kötelessége megvédeni a magyar embereket, akárhol is élnek, ezért a végsőkig elmegyünk a külhoni magyarokat érintő konfliktusokban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető hangsúlyozta: „szégyenletes és gyalázatos, a kisebbségek jogait durván” megsérti az ukrán oktatási törvény módosítása, aminek az ügyében a bolgár, a román és a görög külügyminiszterrel közösen lépnek fel. Ez világosan mutatja, hogy nem magyar-ukrán ügyről van szó – mutatott rá.

Kifejtette: közös levelüket csütörtökön az ukrán külügyminiszterhez, az Európa Tanács főtitkárához és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosához is eljuttatták. Közölte, minden nemzeti kisebbség jogait durván megsértették, ezt senki nem hagyhatja szó nélkül. Hozzátette: kezdeményezik továbbá, hogy az uniós külügyminiszterek tanácsának októberi ülésén tűzzék napirendre az ügyet.

Az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018 szeptemberétől bevezetendő reformokkal. A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv, a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása pedig csak az első négy osztályban engedélyezett.

Szijjártó Péter kitért arra: Romániában a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében egészen kritikus a helyzet, több mint száz magyar diákot kényszerűségből 15 intézményben „szórtak szét” a megyében. Mint mondta, a nulladik, azaz előkészítő, az ötödik és a kilencedik évfolyamba jelentkezett diákok esetében a legrosszabb a helyzet. A nulladik és ötödik osztályosok magyar nyelvű iskolákban folytatják a tanulmányaikat, de különböző intézményekben, és csaknem minden kilencedikesnek gimnázium helyett szakiskolában kellett megkezdenie a tanulmányait.

Úgy látja, Romániában ahelyett, hogy a megoldásra törekednének – hiszen kiderült, hogy csak a román hatóságokon múlik, működhet-e tovább az iskola -, „elővették újra a nacionalista kártyát”, egy képviselő ugyanis kezdeményezte, hogy az iskolaépület átadásának visszavonását fontolják meg.

Az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium marosvásárhelyi épületei 2004-es visszaszolgáltatásának a felülvizsgálatát Marius Pascan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei képviselője, Maros megye volt prefektusa kezdeményezte.

A külügyminiszter arról is beszámolt, hogy sikerült a Szent Márton-szigetről egy Amerikából bérelt magángéppel kimenekíteni hat magyar állampolgárt, akik ezt kérték. Sikerült azt is elintézni, hogy egy Pápára érkező szállítógép hazahozza őket, ez várhatóan szombaton történhet meg – közölte. Hozzátette, összesen hét embert hoztak el a szigetről: hat magyar állampolgárt, akik közül öten egy család tagjai, valamint egy szlovén állampolgárt.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt is elmondta: az új nemzeti konzultáció fontos, Európa jövőjét nagyban meghatározó kérdésről szól, a kormány pedig a jövő héten tart ülést, és akkor már elé kerülhet az ügy.

Az azeri pénzmosási botránnyal kapcsolatban a tárcavezető megerősítette korábbi álláspontját, mely szerint ha valóban volt egy nemzetközi bűncselekmény-sorozat, akkor azt ki kell vizsgálni, mert mindenkinek az az érdeke, hogy kiderüljön az igazság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!