szankciók

2017.09.20. 07:10

Tillerson: meg kell változtatni az Iránnal kötött nukleáris megállapodást

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden, azt javasolva, hogy a felek hosszabbítsák meg az iráni nukleáris programra kialkudott kulcsfontosságú korlátozásokat.

A külügyminiszter kijelentette: meg kell változtatni az Iránnal kötött nukleáris megállapodást, ha azt akarják, hogy az Egyesült Államok a megállapodás részese maradjon.

Az ENSZ-közgyűlés általános vitájában első alkalommal részt vevő Donald Trump amerikai elnök előzőleg azzal vádolta Iránt, hogy „erőszakot, vérontást és káoszt exportál”, s arra törekszik, hogy Jemenben, Szíriában és a szunnita-síita szembenállástól fertőzött térségben máshol is kiterjessze befolyását.

A legkeményebb szavakat ugyanakkor arra, a világ hat hatalma által 2015-ben Iránnal kötött paktumra tartogatta, amelynek keretében Teherán beleegyezett, hogy korlátozza nukleáris programját az ellene hozott nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe:

„Az Iránnal kötött egyezség az egyik legrosszabb és legegyoldalúbb tranzakció volt, amelyben az Egyesült Államok valaha részt vett. Őszintén, az a megállapodás szégyen az Egyesült Államokra”

Külügyminisztere, Rex Tillerson ennél is tovább ment, amikor a Fox News amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva kedden azt mondta, hogy a megállapodást meg kell változtatni, máskülönben az Egyesült Államok nem fogja tartani magát ahhoz. Szavai szerint különösen aggodalomra ad okot a megállapodás záradéka, amelynek értelmében az iráni nukleáris programra előírt korlátozások egy része lejár majd 2025-től kezdve.

„Ha tartani akarjuk magunkat az Iránnal kötött megállapodáshoz, akkor abban változtatásokat kell eszközölni”

- tette hozzá Tillerson, aki szerint a záradékban szereplő rendelkezések megtartásával az egyezményt nem lehet ésszerűen végrehajtani.

Az Iránnal kötött nukleáris megállapodással kapcsolatban Angela Merkel német kancellár nemrég azt mondta, az jó példája annak, hogy Észak-Koreával is lehetne diplomáciai megoldást találni. Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakán mondott beszédében szintén védelmébe vette a megállapodást, és azt mondta, annak felmondása súlyos hiba lenne. A francia elnök közölte, megérti az Egyesült Államok fenntartásait, ezért nyitott a szerződés 2025 után történő meghosszabbításáról szóló tárgyalásokra, oly módon, hogy az iráni ballisztikusrakéta-programot is ellenőrzés alá tudják vonni.

A megállapodás bírálói, köztük Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, amiatt aggódnak, hogy miután 10-15 éven belül lejárnak a megállapodásban rögzített korlátozások, Teherán képessé válik arra, hogy ha akar, rövid időn belül atomfegyverre tegyen szert.

Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Trump Iránnal kapcsolatban tett kijelentéseit „a középkor és nem a 21. századi ENSZ-t idéző, műveletlen gyűlöletbeszédnek”, és válaszra méltatlannak nevezte. Hozzátette: az amerikai elnök beszéde bizonyítja, hogy nincs tisztában Teheránnak a terrorizmussal szemben folytatott küzdelmével.

Az amerikai elnöknek október 15-ig kell igazolnia, hogy Irán végrehajtja-e a megállapodás előírásait. Ha nemleges választ ad, az amerikai kongresszusnak 60 napja lesz arra, hogy a megállapodás nyomán feloldott szankciók újbóli életbe léptetéséről határozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!