kemény munka

2017.09.11. 16:22

Újra felépítik a romba dőlt új-zélandi katedrálist

Újra felépítik a 2011-es pusztító erejű földrengésben romba dőlt christchurchi katedrálist Új-Zélandon – közölte hétfőn egy örökségvédő csoport képviselője.

„Az emberek nagyon örülnek” – mondta Mark Belton, miután sokéves vitát követően hétvégén döntés született a Déli-szigeten fekvő városban.

A 2011 februári földrengés, mely 185 ember halálát okozta, súlyosan megrongálta a Christchurch központjában álló, 19. század végi neogótikus katedrálist. Az épen maradt elemekkel az utórengések végeztek, a templom helyén romhalmaz maradt.

Ban Sigeru japán építész tervei alapján a régi mellé egy ideiglenes új templomot emeltek kartonból.

Az anglikán egyház teljesen el akarta takarítani a katedrális romjait, hogy a helyükön új templomot emeljen, mivel a régi épület restaurálását túl drágának találta.

A terv tiltakozást váltott ki. Azok a csoportok, amelyek az eredeti építőelemek felhasználását szerették volna, bíróság elé vitték az ügyet, ahol az épület turisztikai jelentőségére hívták fel a figyelmet.

A hétvégén kompromisszum született, az újjáépítési munkákat az év vége előtt elkezdik, az egyház szerint nagyjából tíz év kell a befejezéshez.

Ezek is érdekelhetik