Vatikán

2017.10.12. 16:54

Aggasztó méretű a keresztények üldözése Ferenc pápa szerint

A katolikus egyházfő a Pápai Keleti Intézet és a Keleti Egyházak Kongregációja fennállásának századik évfordulóján a római Santa Maria Maggiore bazilikában mutatott be misét csütörtökön. A kongregációt XV. Benedek pápa hozta létre 1917-ben. Ferenc pápa homíliájában hangsúlyozta, hogy a két intézmény az első világháború idején jött létre. 

„Ma – ahogyan már többször elmondtam – újabb világháborúban élünk” – jelentette ki a katolikus egyházfő arra utalva, hogy a világ különböző részein, de egy időben pusztító konfliktusok zajlanak. Hozzátette, hogy ezeknek áldozatai között vannak a keleti egyházak hívei, akik „drámai üldözést szenvednek el, és szétszóródásuk egyre aggasztóbb méretet ölt”.

A kongregációhoz intézett üzenetében Ferenc pápa kiemelte, a keresztények üldözése felett „senki sem hunyhat szemet”.

Az egyházfő megválasztása óta többször hangoztatta meggyőződését, amely szerint még a keresztényüldözések első évszázadaiban sem haltak annyian mártírhalált, mint ma.

A Keleti Egyházak Kongregációja a pápai misével zárta a Vatikánban rendezett éves közgyűlését, amelyen a kongregáció tagjaként részt vett Erdő Péter bíboros, prímás, valamint Kocsis Fülöp görög-katolikus érsek, a hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája is.

(Borítóképünkön Ferenc pápa a Santa Maria Maggiore bazilikában tartott szentmisén. Forrás: AFP / Vincenzo Pinto)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!