pokolgépes merénylet

2017.10.29. 07:15

Hajnalban is tartott a véres túszdráma Szomáliában

A halálos áldozatok között három gyermek is van, egyikük még csak csecsemő volt. Anyjukkal együtt főbe lőtték őket.

Vasárnap hajnalban még mindig tartott Szomália fővárosában a túszdráma, amely szombat délután robbantással kezdődött, majd tűzharccal folytatódott. A terrortámadásban 23-an meghaltak és több mint 30-an megsebesültek. A halálos áldozatok között három gyermek is van, egyikük még csak csecsemő volt. Anyjukkal együtt főbe lőtték őket.

A támadás végrehajtójaként az al-Shabaab szomáliai iszlamista terrorszervezet jelentkezett meglepően hamar.

A terrorakció azzal kezdődött, hogy egy teherautó vezetője műszaki hibát színlelve megállt a szigorúan őrzött Nasa-Hablod szálloda előtt, amelyben politikusok is gyakran megfordulnak. A sofőr hamarosan a levegőbe röpítette a robbanószerrel megrakott teherautót – és vele együtt magát.

Ezután öt fegyver rontott az épületbe és tűzharc kezdődött, majd két további robbanás történt. Az egyiket egy újabb öngyilkos terrorista követte el robbanómellénnyel.

Pár órával később a rendőrség közölte, hogy sikerült kimenekíteni 30 túszt – köztük a kormány egyik miniszterét – és, hogy az öt támadó közül már csak kettő van életben.

Reggelre azután a rendőrség teljesen ura lett a helyzetnek, közlése szerint az ostromnak vége.

A helyi sajtó szerint sikerült élve elfogni támadókat, a rendőrség azonban ezt nem erősítette meg.

Szomáliában gyakoriak a terrortettek. Két hete, október 14-én két autóbombás merényletben több mint 350 ember veszítette életét ugyancsak a fővárosban. Egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként, de a hatóságok szerint szintén az al-Shabaab áll a támadás mögött.

Borítókép: MTI/EPA/Farah Abdi Varszame

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!