hatókör

2017.10.03. 19:50

A magyar hatóságok nem tudják betiltani a homeopátiás szereket

Sem a magyar hatóságoknak, sem pedig a gyógyszerészeti kamarának nincs joga betiltani a szereket, ez ugyanis uniós hatáskör.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) szeptember 20-án kiadott szakvéleményében úgy fogalmazott, nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet, mivel eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke kedd este az M1 műsorában ezzel kapcsolatban azt mondta: az Európai Bizottság alá tartozó szervezetnek van olyan döntési jogköre, hogy lépéseket tegyen.

Tehát előbb az uniós gyógyszerkönyvnek kell változnia, majd pedig ezeket a változásokat vezetik át magyar megfelelőjébe

- fűzte hozzá.

Szólt arról is, az a szakmai tapasztalatuk, hogy a bizonyítékokon alapuló orvoslás és gyógyszerészet egyfajta bizalmi problémával küzd a társadalomban. Nagyon sokan vannak olyanok, akik hisznek a fájdalommentes, mellékhatás- és kockázatmentes gyógyulást ígérőknek – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!