230 milliós kormánytámogatás

2017.10.24. 09:40

Ösztöndíjjal segítik a hátrányos helyzetű fiatalok diplomaszerzését

Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kedden Budapesten a Budapesti Református Cigány Kollégiumban tartott eseményen tett bejelentést az október végéig nyitva álló támogatási keretről.

Budapest, 2017. október 16. Czibere Károly, az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára beszédet mond az idõsek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen a fõvárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban 2017. október 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Fotó: Máthé Zoltán

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára elmondta, az Út a diplomához ösztöndíjprogramban mintegy ezer hallgatót segítenek abban, hogy fedezni tudják a hátrányos helyzetükből adódó többletköltségeket és elkerüljék az iskolaelhagyást.

Az államtitkár hangsúlyozta, az ösztöndíj egyik formája szabadon felhasználható támogatást jelent, amely az idei félévben a tavalyinál tízezer forinttal magasabb, 135 ezer forintot tesz ki, míg a másik eleme egy tandíjtámogatás. Utóbbi a tandíj 95 százalékára, de legfeljebb 400 ezer forintra terjedhet ki – tette hozzá.

Az ösztöndíjra október végéig jelentkezhetnek az érintettek.

A kormány képviselője emlékeztetett, a kabinet 2012-ben indította el az Út az diplomához programot, amely akkor 79 millió forintos keretösszegből mintegy 400 hallgatót segített.

A támogatás megháromszorozódása mellett

az ösztöndíj célcsoportja is folyamatosan bővül, az idén például az utógondozói ellátásban részesülő fiatalok is részt vehetnek a programban

- mondta Czibere Károly, akinek a tájékoztatása szerint az elbírálásnál fokozott figyelmet fordítanak arra is, hogy az ösztöndíjat minél nagyobb számban kapják roma fiatalok.

Kiemelte, a program másodlagos célja ugyanis a roma értelmiség körének szélesítése, ami az egész társadalom érdeke.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az Út a diplomához program egy négy elemből álló ösztöndíjrendszer része, amelyek együttesen 13 ezer hátrányos helyzetű fiatalt segítenek a diplomához jutás mellett a középiskolába jutásban, majd az érettségi, illetve szakma megszerzésében.

A kormány szándéka, hogy minden eszközzel segítse a társadalmi mobilitást, vagyis legyen lehetőség kiemelkedni a hátrányos helyzetből, az ne pecsételje meg egy életre az érintettek sorsát

- közölte Czibere Károly.

Borítókép: Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2017. október 16-án.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!