sok ember élete volt veszélyben

2017.10.31. 09:28

Vádat emeltek a hanyag vasutasok ellen

Majdnem összeütközött két szerelvény a mozdonyvezető és a forgalomirányító gondatlansága miatt. Négyszáz méterre állt meg a két szerelvény egymástól.

A két terheltet a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolják – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője kedden az MTI-t.

A mozdonyvezető 2017. január 26-án reggel a Budapest és Szeged között közlekedő InterCity vonatot vezette. A szerelvény Kiskunfélegyházát elhagyta, majd a csengelei állomáson is áthaladt, amikor az egyvágányú pályán – a jelzőberendezés figyelmeztetése alapján – meg kellett volna állnia – mondta Serfőző Katalin.

A mozdonyvezető későn vette észre a tiltó jelzést, mivel a szegedi irányítóval a mozdony műszaki állapotáról beszélt telefonon. A vádlottat a mozdony figyelmeztető hangjelzése riasztotta, ekkor vészfékezni kezdett, de az óránkénti 99 kilométeres sebességgel haladó vonat a jelzés előtt már nem tudott megállni, azon mintegy 250 méterrel túlfutott.

A forgalomirányító a vágányon szemben haladó, Kistelek felől érkező személyvonatnak anélkül szabad jelzést adott, hogy meggyőződött volna arról, hogy az IC megállt-e. A személyvonat számára a kijelző jelezte, hogy meg kell állnia, ezért annak vezetője telefonon felvette a kapcsolatot az irányítóval, aki tájékoztatta, hogy a másik vonat túlfutott a megállási ponton.

A személyvonat vezetőjének normál fékezés mellett sikerült szerelvényével az IC-től négyszáz méterre megállnia.

Az ügyészség a vádlottakra pénzbüntetés kiszabását indítványoztaő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!