Fenyegetés

2017.11.29. 07:35

Akár Washingtont is elérheti rakétáival Észak-Korea

Észak-Korea sikeres kísérletet hajtott végre Hvaszong-15 típusú, új fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakétájával (ICBM), amely képes elérni az Egyesült Államok egész területét – jelentette be szerdán a világtól elzárkózó ország állami médiája. Ezt amerikai szakértők is megerősítették. Az Egyesült Államok és Japán fokozza az elrettentést.

A nukleáris robbanófejjel felszerelhető, minden eddiginél nagyobb teljesítményű észak-koreai rakéta 4475 kilométeres magasságba emelkedett, és 53 percnyi repülés után indítóhelyétől 950 kilométer távolságra csapódott be – tudatta a hivatalos nyilatkozat, amelyet egy tévébemondó olvasott be.

A tájékoztatásban elhangzott: a helyi idő szerint szerda hajnalban végrehajtott rakétakísérletet előző nap rendelte el az ország legfelső vezetője, Kim Dzsong Un. A dokumentumban Észak-Korea azt állította, hogy „felelős nukleáris hatalom”, hadászati fegyvereit pedig azért fejlesztette ki, hogy megvédje magát „az amerikai imperialisták nukleáris zsaroló politikájától és fenyegetésétől”.

Észak-koreaiak egy phenjani óriáskivetítő előtt az állami televíziónak a sikeres rakétakísérletről tett bejelentésekor. Forrás: AFP / Kim Won-Jin

Szakértők szerint a szerda hajnali kísérletet Észak-Korea egy minden eddiginél nagyobb hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakétával (ICBM) hajtotta végre, amely könnyen elérhetné akár az Egyesült Államok keleti partvidékét is.

Számos szakember ugyanakkor úgy véli, hogy Észak-Koreának be kell még bizonyítania, hogy sikerült minden technikai akadályt leküzdenie, beleértve a nukleáris robbanófej célba juttatását interkontinentális rakétával, de erre is sor kerülhet hamarosan.

Jeffrey Lewis a nemzetközi tanulmányok Middlebury Intézetének egyik vezetője azt mondta:

„Nem kell szeretnünk, de hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy Észak-Korea atomfegyverekkel képes célba venni az Egyesült Államokat.”

Az AP hírügynökség azt írta, hogy a mostani rakétakísérlet kihívás a Trump-kormányzatnak, amely nemrégiben helyezte vissza Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájára. A teszt egyben lerombolja a kérdés rendezésére tervezett diplomáciai erőfeszítéseket, fokozza a félelmet egy háborútól vagy egy esetleges amerikai megelőző csapástól, továbbá súlyos árnyékot vet a jövő évi phjongcshangi téli olimpiára Dél-Koreában.

Az elrettentő lépések fokozásában állapodott meg Trump és a japán kormányfő

Az újabb észak-koreai ballisztikus rakétakísérlet után Donald Trump amerikai elnök és Abe Sindzó japán kormányfő egyetértett abban, hogy erősíteni kell a két ország „észak-koreai fenyegetéssel szembeállított elrettentőképességét”. A két vezető abban is egyetértett – mondta Nisimura Jaszutosi japán kormányszóvivő -, hogy „Kínának nagyobb szerepet kell játszania” Észak-Korea megfékezésében.

Abe Sindzó japán kormányfő a Trump elnökkel folytatott telefonkonferencia után nyilatkozik a sajtó munkatársainak. Forrás: Noriaki Sasaki / The Yomiuri Shimbun / AFP

Egy másik sajtóértekezleten Szuga Josihide, a miniszterelnöki kabinet főtitkára azt mondta, hogy Japán szorosan együtt fog működni az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával az északi rakétakilövésre adandó válasz ügyében. Az amerikai elnök telefonon beszélt Mun Dzse In dél-koreai államfővel is, akivel úgy vélekedtek, hogy Észak-Korea „az egész világra nézve” fenyegetést jelent.

Az oroszok szerint a kísérlet reakció az amerikai provokációra

A provokációra válaszul Abe Sindzó japán miniszterelnök szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli összehívását követelte. A felhíváshoz az Egyesült Államok is csatlakozott, a már meglévő ENSZ-szankciókon túli további lépéseket sürgetve.

Az orosz törvényhozás egy vezető képviselője az éjjel úgy reagált az észak-koreai rakétakísérletre, hogy azt az Egyesült Államok és Dél-Korea provokálta ki nemrég tartott közös hadgyakorlataival. Az orosz média jelentései szerint Leonyid Szluckij, az Állami Duma külügyi bizottságának elnöke ugyanakkor felelőtlennek nevezte Phenjan viselkedését is.

 

Dél-Korea válaszként a rakétakísérletre most is hadgyakorlatba kezdett az észak-koreai határ közelében. Forrás: AFP / Yonhap

A Kim Dzsong Un vezette phenjani kommunista rezsim egy héttel azután hajtotta végre demonstratív lépését, hogy Washington újra feltette Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok listájára, hogy ezzel növelje nyomását Phenjanra, rakéta- és atomfegyverprogramjának feladása érdekében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szeptember 11-én fogadott el újabb, a korábbiaknál szigorúbb szankciókat, először véve célba Észak-Korea olaj- és gázellátását, válaszul az ország szeptember elején végrehajtott hatodik, és minden eddiginél nagyobb hatóerejű nukleáris kísérleti robbantására.

Borítóképünkön phenjani lakosok óriáskivetítőn nézik az észak-koreai állami televízió bejelentését a rakétakísérletről. Forrás: Kim Won-Jin / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!