Állománygyűlés

2017.12.14. 15:22

Simicskó István: a magyar emberek biztonságban készülhetnek az ünnepekre

A nyugalom annak köszönhető, hogy Magyarország ma a világ egyik legbiztonságosabb országa, köszönhetően a magyar katonáknak és rendőröknek – tette hozzá a honvédelmi miniszter csütörtökön a hercegszántói határvédelmi bázison tartott állománygyűlést követő sajtótájékoztatón.

Hercegszántó, 2017. december 14. Simicskó István honvédelmi miniszter állománygyûlést tart Hercegszántón, a határvédelmi bázison 2017. december 14-én. Jobbra Zsigó Róbert, a Földmûvelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelõs államtitkára. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Forrás: MTI Fotó

Simicskó István elmondta: az elmúlt napokban valamennyi határvédelmi bázisra ellátogatott, hogy tolmácsolja a magyar kormány köszönetét a katonák szolgálatáért, azért, hogy ezt a hivatást választották.

A miniszter hangsúlyozta:

amíg vannak olyan magyar emberek, férfiak és nők, akik vállalják a közösség olyan magas szintű szolgálatát, hogy adott esetben akár az életüket is feláldozzák civil állampolgártársaik biztonsága érdekében, addig van Magyarországnak biztos, stabil és kiszámítható jövője.

Hangsúlyozta: a magyar kormány mindent megtesz a katonai hivatás elismerése és megbecsülése érdekében. Mint mondta, ezt szolgálja az illetményemelés, az eszközpark megújítása, valamint az egyéni felszerelések és a katonák ruházatának cseréje is.

A tárca vezetője megköszönte minden magyar katona helytállását, jelezve, hogy a Magyar Honvédség katonái 14 országban teljesítenek szolgálatot, különféle béke- és stabilizációs feladatokat látnak el. A legnagyobb létszámban – mintegy négyszázan – Koszovóban szolgálnak, fontos szerepet betöltve a nyugat-balkáni térségben.

A magyar katonák és rendőrök minden megbecsülést megérdemelnek – hangsúlyozta a miniszter, aki sporteszközöket és ajándékcsomagokat adott át a határbázison szolgálatot teljesítő katonáknak.

Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte:

a hangsúly az embereken, az emberi erőn van, a katonákon, a hitükön, a munkabírásukon és az akaratukon.

Hiszen amíg két évvel ezelőtt „naponta tízezrek rohangáltak mindenféle szervezettség nélkül a határon, addig ma a kerítésnek is köszönhetően rend van”.

Mint mondta, a határ menti településeken élő emberek megtapasztalhatták a délszláv háború hatásait, majd azt is, mit jelent az Európára zúduló migrációs nyomás. Ezt azonban a magyar kormány megállította, megszüntette, tehát a Magyar Honvédség és a határvadászok a feladatukat teljesítették.

Hozzátette: a honvédelmi és rendészeti bizottságnak legitimációs és ellenőrző feladata is van. A katonáknak és a határt védő rendőröknek a felhatalmazást ugyanis a parlament a bizottságon keresztül adja. Az pedig már a társadalmi ellenőrzés részének tekinthető, hogy ha ez a magyar emberek érdekeit szolgálja, az ország szuverenitását, területi integritását védi, a nemzeti és az európai kulturális örökség megőrzéséről szól, akkor elégedettek lehetünk – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a bizottság támogatja a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési programot, amelynek leglényegesebb része, hogy a magyar katonát ismét a középpontba állította.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, egyben a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a határ menti településeken élők körében nagy tisztelet övezi az ott szolgálatot teljesítő katonákat és rendőröket. Az ott élők így biztonságban tudhatják értékeiket és szeretteiket, nyugodtan élhetik napjaikat, végezhetik a munkájukat és készülhetnek az ünnepekre.

Borítókép: Simicskó István honvédelmi miniszter állománygyűlést tart Hercegszántón, a határvédelmi bázison 2017. december 14-én. Jobbra Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!