mégis megrendezik

2017.12.02. 22:40

Tüntetők akadályozták meg a karácsonyi vásárt Bukarestben

A tüntetők elkezdték szétszerelni a kormánypalota előtti térre tervezett betlehemes fesztivál félig már felállított színpadát is.

A színpad szétszerelését a helyszínt biztosító csendőrök nem akadályozták meg. Később kisebb dulakodás tört ki, amikor a csendőrök erőt alkalmazva emeltek ki három tüntetőt, akik szerintük erőszakosan léptek fel.

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere a történtek hatására bejelentette, hogy büntető feljelentést tesz a városháza javainak megrongálása miatt, de a kormánypalota előtti térre tervezett karácsonyi vásárt másutt szervezik meg. A tüntetők szombat este a főpolgármester leváltását célzó népszavazás megszervezése érdekében kezdtek aláírásokat gyűjteni a kormány székháza előtt.

Bukarest belvárosában két másik jelképes helyszínét, ahol gyakran vannak tüntetések – a parlament épülete előtti Alkotmány-teret és az Egyetem-teret – decemberben hagyományos módon karácsonyi vásárokkal foglalják el. A szociálliberális kormányt bíráló civil szervezetek ezért a tüntetések megakadályozásának szándékát látták abban, hogy a főpolgármesteri hivatal idén egy harmadik karácsonyi vásárt is kitalált a kormány székháza elé.

Január és február folyamán több alkalommal is meghaladta a százezret a román kormány épülete előtt összesereglett tüntetők száma, akik a büntetőjog korrupcióellenes szigorának enyhítése ellen tiltakoztak. Az akkori vitatott rendeletet a kormány hatályon kívül helyezte. A tüntetések azt követően kezdődtek újra, hogy a szociálliberális koalíció az igazságszolgáltatás átszervezését célzó tervezet terjesztett a parlament elé, az ellenzéki szervezetek szerint ugyanis ezzel a korrupt politikusok felelősségre vonását akarják megakadályozni.

Ezek is érdekelhetik