lövöldözés

2018.01.01. 11:04

Két embert agyonlőttek egy iráni tüntetésen

Két embert agyonlőttek egy tüntetésen a délnyugat-iráni Izéh városában – jelentette az ILNA hírügynökség hétfőn.

A két embert vasárnap este lőtték le, a tüntetésen többen súlyosan megsebesültek – jelentette az ILNA Hedajatolláh Hademi helyi képviselőre hivatkozva.

„Nem tudom, hogy tegnap a tüntetők lövöldöztek-e, vagy a rendőrség. Az ügyben folyik a nyomozás” – mondta a képviselő.

A közösségi médiában közzétett üzenetekben újabb tüntetésekre hívták az irániakat Teheránban és ötven másik városban. Iránban a megmozdulások csütörtök óta tartanak, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseket is hangoztattak. A tüntetések hétfőre virradó éjjel is folytatódtak, annak ellenére, hogy Haszan Róháni államfő nyugalomra szólított fel. Kijelentette, hogy az irániaknak jogukban áll bírálni a hatóságokat, de figyelmeztetett, hogy a zavargókra lecsapnak.

„A kormány nem lesz türelmes azokkal szemben, akik kárt tesznek a közvagyonban, megsértik a közrendet és zavargást szítanak a társadalomban” – jelentette ki Róháni az állami televízióban sugárzott beszédében.

A tüntetők – akiknek száma Irán-szerte múlt csütörtök óta több tízezerre rúg – eleinte a magas árak ellen tüntettek, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen. Többen Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető lemondását követelték.

A két halálesettel legalább négyre emelkedett a halálos áldozatok száma az elmúlt napok iráni tüntetésein, amelyek a legnagyobbak a 2009. évi zavargások óta. Vasárnap este két másik ember halt meg a nyugati-iráni Dorudban egy tüntetésekhez közvetetten kapcsolható incidensben. A tüntetők egy tűzoltóautót löktek le a lejtőn, a jármű egy gépkocsival ütközött, a benne utazó két ember meghalt – közölte a város vezetője az állami televízióban.

Ezek is érdekelhetik