korrupció

2018.01.11. 12:44

Súlyos börtönbüntetést kért a vietnami ügyészség az állami olajtröszt volt vezetőjére

A PetroVietnam olaj- és gázipari tröszt volt vezetője, a kommunista állampárt politikai bizottságának egykori tagja a vád szerint több millió dolláros veszteséget okozott a vállalatnak – jelentette a helyi sajtó csütörtökön.

Dinh La Thangot, a Vietnami Kommunista Párt (VKP) legfőbb döntéshozó szervének tagját, a PetroVietnam volt elnökét akár 14-15 évi börtönnel is sújthatják – írták a lapok, az ügyészeket idézve.

Évtizedek óta ő a legmagasabb rangú politikus, akit bíróság elé állítottak. Az ügyben indított korrupció elleni művelet keretében számtalan egykori tisztviselőt és bankárt vettek őrizetbe Vietnamban, amelynek gyorsan növekvő gazdasága vonzza a befektetőket.

A legfőbb ügyészség egyúttal életfogytiglani börtönt kért a per másik szereplőjére, Trinh Xuan Thanhra, a PetroVietnam fejlesztési leányvállalatának vezetőjére, akinek ügye tavaly bejárta a világsajtót, amikor Németország azzal vádolta meg Hanoit, hogy a férfit a vietnami titkosszolgálat emberei júliusban elrabolták egy berlini parkból.

Thanh ellen az a vád, hogy több mint 150 millió dolláros veszteséget okozott. A VNexpress internetes hírportál szerint a férfi kedden a bíróságon cáfolta a tanúk állításait, amelyek szerint ő intézte a tisztviselőknek szánt kenőpénzek kézbesítését.

A két megnevezett vezető mellett további húsz embert vádolnak hűtlen kezeléssel vagy sikkasztással, vagy mindkettővel.

A mostani bűnvádi eljárás az eddigi legjelentősebb korrupciós per az egyre kiterjedtebb korrupciótól szenvedő indokínai országban. A hatósági fellépés tavaly fokozódott, azt követően, hogy Nguyen Phu Trong, a kommunista párt főtitkára került ki győztesen a hatalmi vetélkedésből Nguyen Tan Dung egykori kormányfővel szemben.

Dinh La Thang kedden a bíróságon azt vallotta, hogy a korábbi kormányfő kulcsfontosságú döntése vezetett a PetroVietnam veszteségeihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!