Kereszt-tűzben

2018.02.09. 11:16

Balog Zoltán: jó úton haladnak az amerikai-magyar kapcsolatok

Balog Zoltán részt vett a hagyományos amerikai nemzeti imareggelin, majd megnyitotta a magyar nagykövetségen a Kereszt-tűzben címmel rendezett kiállítást a közel-keleti üldözött keresztényekről.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek azt követően idézte Rex Tillerson amerikai külügyminisztert, hogy a csütörtöki imareggeli alkalmával találkozott és beszélgetett vele.

Balog Zoltán és küldöttsége kedd óta tartózkodik négynapos látogatáson az amerikai fővárosban, Washingtonban, ahol megbeszéléseket folytatott amerikai törvényhozókkal, részt vett a hagyományos amerikai nemzeti imareggelin és megnyitotta a magyar nagykövetségen a Kereszt-tűzben címmel rendezett kiállítást a közel-keleti üldözött keresztényekről.

A miniszter a kiállítás megnyitója után nyilatkozott az MTI-nek.

Elmondta, hogy a közel-keleti üldözött keresztények megsegítésének ügyében szoros és érdemi kapcsolat alakult ki Washington és Budapest között. Az Egyesült Államok kormányzatának figyelmét felkeltette mindaz, amit Magyarország az üldözött keresztényekért tesz

- tette hozzá.

Magyarország vállalta, hogy segít a keresztényeknek, de nem a nagy nemzetközi szervezeteknek ad pénzt, hanem konkrétan megkeresi azokat a közösségeket, amelyek a Közel-Keleten szenvednek és ott akarnak maradni helyben, és nem akarnak menekültek lenni – mondta. Kifejtette, sokan a hazájukhoz közel lévő menekülttáborokban várnak, őrizve hitüket, tradícióikat, kultúrájukat.

Hozzátette: ez a magyar támogatási álláspont nagy figyelmet keltett, annál is inkább, mivel a világban az üldözöttek kétharmada, vagy inkább négyötöde keresztény.

A tárcavezető kiemelte: „konkrét amerikai szervezetek kerestek meg bennünket, hogy adjuk át a tapasztalatainkat”. Balog Zolán megemlítette a USAID nevű fejlesztési szervezetet, amelynek nemrégiben kinevezett új vezetőjével, Mark Greennel is megbeszélést folytatott.

A miniszter találkozott a keresztények védelmére szerveződő legnagyobb lobbicsoport tagjaival és vezetőjével, valamint megbeszélést folytatott Sam Brownback konzervatív politikussal, volt kansasi kormányzóval, akit nemrégiben neveztek ki az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadsággal foglalkozó nagykövetévé. A találkozón a konkrét ügyekben várható együttműködésről esett szó. „A közel-keleti tapasztalatainkra kimondottan igényt tartott” – mondta el Balog Zoltán.

A miniszter megbeszélést folytatott azokkal a törvényhozókkal is, akik a minap levélben tiltakoztak Rex Tillerson külügyminiszternél amiatt, hogy a State Department (az amerikai külügyminisztérium) pályázatot tervezett hirdetni a magyarországi sajtó támogatására.

Ezek a törvényhozók felháborítónak tartották a pályázatot, hiszen személyes tapasztalataik is vannak arról, hogy Magyarországon nincs probléma a sajtószabadsággal – foglalta össze Balog Zoltán az eszmecsere tapasztalatait.

Hozzátette: a politikusokkal egyeztettek arról is, hogyan lehetne a magyar-amerikai kapcsolatoknak új lendületet adni.

„Minden segítséget megígértek ehhez” – tájékoztatta az MTI-t a miniszter, megemlítve, hogy Budapestre készül egy amerikai kongresszusi delegáció is.

„Mi örülünk ennek, mert ha valaki nem az újságokból tájékozódik, hanem mondjuk a helyszínen, akkor megtapasztalja, hogy valójában Magyarország egy gyarapodó, erősödő ország”

- hangsúlyozta Balog Zoltán.

Az imareggelin résztvevő magyar politikusi delegációra utalva a miniszter fontosnak tartotta kiemelni: büszke arra, hogy a különböző magyar pártok politikusai még a választási kampány idején is képesek segíteni egymást.

„Magyarországon elindult a nemzeti imacsoport, tavaly megrendeztük az első nemzeti magyar imareggelit, s ez olyan üzenet Magyarországnak, hogy vannak olyan dolgok, amelyek fontosabbak mint a pártpolitikai ellentétek”

- fogalmazott Balog Zoltán.

A Jobbikból Staudt Gábor, az MSZP-ből Teleki László és Bárándy Gergely, a KDNP-ből pedig Vejkey Imre a delegáció tagja.

A nemzeti imareggeli az Egyesült Államokban fontos esemény a politikusok számára is – mondta Balog Zoltán.

„Minden politikus, akinek fontosak az amerikai értékek, tiszteletét teszi.

Így volt lehetőségem újra pár szót váltani Tillerson külügyminiszter úrral a magyar-amerikai kapcsolatokról, aki megerősítette, úgy érzi, jó úton haladunk, az amerikai külügyminisztériumban történt kinevezésekkel elindult egyfajta változás a Magyarországhoz való hozzáállásban”

- hangsúlyozta Balog Zoltán. „Amerikának van ideje, legyen Magyarországnak is” – idézte a miniszter az amerikai diplomácia irányítóját.

Pénteken Balog Zoltán a Fehér Házban megbeszélést folytat Mick Mulvaney-vel, a Fehér Ház költségvetési igazgatójával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!