Zrínyi 2026

2018.02.27. 12:20

A haderőfejlesztés lehetőség a magyar védelmi ipar számára is

A Magyar Honvédség haderőfejlesztési terve nyomán a magyar védelmi iparnak is számos lehetősége, feladata van - emelte ki a honvédelmi miniszter kedden egy budapesti szakmai konferencia megnyitóján.

Budapest, 2018. február 27. Simicskó István honvédelmi miniszter beszédet mond a Hadtörténeti Intézet és a Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Közhasznú Nonprofit Kft. budapesti védelmi ipari konferenciáján 2018. február 27-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Simicskó István felidézte: a 20. század kényszerítő körülményei, a világháborúk felgyorsították a magyar hadiipart. A megszállás nyomán viszont gyakorlatilag a teljes hadiipart „leszerelték”, többek között a fegyvereket, lőszereket elvitték. A magyar hadiipar azóta többször próbálkozott talpra állni, és most is létezik – jegyezte meg, kiemelve: a kormány arra törekszik, hogy a magyar védelmiipar ismét lehetőségekhez jusson.

A miniszter kiemelte, hogy a Magyar Honvédség növekedési pályára állt, a kormány döntött a védelmi költségvetés növeléséről. 2024-re a honvédelmi kiadások elérik majd a 2 százalékos GDP-arányt.

Simicskó István szerint a magyar védelmi iparban dolgozni megtiszteltetést és lehetőséget is jelent. Céljuk, hogy a Magyar Honvédséget  ütőképes, jól felszerelt haderővé fejlesszék, amely a modern kor kihívásaival szemben is minden időben képes megvédeni állampolgárait. Ezért arra törekszenek, hogy a magyar védelmi ipart ismét talpra állítsák.

Elmondta: a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési terv is tartalmazza, csökkenteni kell az ország függőségét, szükség van többek között fegyver-, lőszer- és lőporgyártásra. E tekintetben is új korszak, a fejlődés időszaka kezdődött el a Magyar Honvédségben – emelte ki a miniszter.

Simicskó István kiemelte: Magyarország a legbiztonságosabb országok közé tartozik. Ennek a biztonságnak a megőrzése, erősítése „közös ügyünk”. Ebben feladata van a katonáknak, a védelmi ipar szereplőinek és az állampolgároknak is.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban – a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Védelmiipari Szövetség által szervezett rendezvényen – a szakmai előadások mellett bemutatták „A Magyar Hadiipar Története – A kezdetektől napjainkig 1880-2015” című könyvet is.

Borítóképünkön Simicskó István honvédelmi miniszter beszédet mond a védelmi ipari konferencián.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!