gyilkosság

2018.02.07. 16:32

Harmincegy embert ítélt el egy pakisztáni bíróság egy hallgató meglincselése miatt

A tavaly perbe fogott emberek a Pakisztán északnyugati részén fekvő Mardanban található Abdul Váli Hán Egyetem hallgatói, tanárai és tisztségviselői voltak. Mindannyian ártatlannak vallották magukat, azonban a nyomozás során kiderült, hogy előre eltervezték az egyetemi hallgató meggyilkolását.

A bíróság 26 embert felmentett. A videofelvételekről azonosított 61 vádlott közül négyet még mindig nem sikerült elfogni – számolt be róla az MTI.

Az elítéltek közül egyikükre halálbüntetést szabtak ki, öten életfogytiglani börtönbüntetést kaptak, 25-en pedig négy évig fognak raboskodni – tette hozzá Barriszter Amírullah Samkáni.

A 23 éves Mashal Hánt tavaly áprilisban lincselték meg az egyetemi campuson egy kollégiumi vallási vitát követően. A fiatal érdeklődő, vallásos diák hírében állt, aki szerette a megosztó társadalmi, politikai és vallási vitákat. Halálának híre országos botrányt keltett, és újra a figyelem középpontjába helyezte az istenkáromlásra vonatkozó pakisztáni törvényt. A nyolcvanas években keletkezett jogszabály halálbüntetést helyez kilátásba azok számára, akik megsértik Mohamed prófétát vagy az iszlámot.

Az istenkáromlásnak még a hírére is lincshangulat alakulhat ki, és egyes esetekben voltak, akik szándékosan terjesztettek ilyen pletykákat ellenségeikről.

Aktivisták azzal érvelnek, hogy a törvényt számos esetben személyes sérelmek rendezésére használják, sokszor a kisebbségek tagjaival szemben. 2014-ben a dühödt tömeg végzett egy istenkáromlással vádolt keresztény férfival és állapotos feleségével, tetemeiket pedig egy téglaégető kemencébe dobták. 2011-ben egy testőr meggyilkolta Pandzsáb tartomány kormányzóját, Salman Taszírt, aki az istenkáromlásra vonatkozó jogszabály reformját követelte. Bár Taszír gyilkosát tavaly kivégezték, sok keményvonalas mártírként tekint rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!