szexbotrány

2018.02.20. 14:37

Korábbi nyilatkozatai miatt is bocsánatot kért az Oxfam vezetője

A cég tegnap hivatalosan is bocsánatot kért a szexbotrány miatt, de Mark Goldring most azt is elismerte, hogy eleinte megpróbálta kisebbíteni az ügy súlyát.

Bocsánatot kért kedden a nagy-britanniai székhelyű globális segélyszervezet, az Oxfam vezérigazgatója, amiért a csoport munkatársai szexbotrányba keveredtek Haitin és Csádban.

Mark Goldring a londoni alsóház nemzetközi fejlesztési ügyekben illetékes bizottságának meghallgatásán elmondta:

a botrány kirobbanása óta elvégzett belső vizsgálat eddig 26 további olyan esetet tárt fel, amelyben Oxfam-munkatársak gyanúsíthatók szexuális visszaélésekkel; ezek közül 16 Nagy-Britannián kívül történt.

Goldring elmondta azt is, hogy az elmúlt tíz napban hétezer, eddig rendszeresen adományozó magánszemély vonta meg anyagi támogatását a szervezettől.

Az Oxfam vezérigazgatója a keddi meghallgatáson elnézést kért „a haiti népnek és a szélesebb körű segélyezési tevékenységnek okozott károkért”, valamint azért is, mert ő az első, „nyomás alatt tett” nyilatkozataiban igyekezett kisebbíteni a botrányt.

A The Times című konzervatív brit napilap február 9-én számolt be először arról, hogy az Oxfam egyes munkatársai prostituáltakkal rendeztek orgiákat 2011-ben Haitin, miközben még zajlottak a nem sokkal korábbi pusztító földrengés következményeinek elhárítását célzó humanitárius erőfeszítések.

A The Observer című vasárnapi baloldali brit lap azt tárta fel, hogy 2006-ban a csádi Oxfam-stáb szállására is prostituáltakat hívtak.

Az ügy miatt London és Brüsszel is jelezte, hogy felülvizsgálja a szervezet hivatalos támogatását.

Az Oxfam a tavalyi pénzügyi évben 32 millió font (több mint 11 milliárd forint) brit kormányzati támogatásban részesült; ebből származott bevételeinek 8 százaléka.

Az Európai Bizottság a botrányba keveredett segélyszervezet Haitin végzett tevékenységét tavaly 1,7 millió euróval támogatta.

Az Oxfam a minap közölte, hogy a történtekkel összefüggésben megvált négy, szexuális visszaélések elkövetésével vádolt munkatársától, mások önként mondtak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!