Gyerrmekjogok

2018.02.16. 15:31

Növelné a bölcsődei férőhelyek számát az LMP

Ezzel együtt a gondozók bérét, valamint az intézmények forrásait is megemelnék – mondta Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, miután a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökével (BDDSZ) egyeztetett.

A pályakezdő dolgozók jövedelmét megháromszorozná az LMP a munkaerőhiány csökkentése érdekében – sorolta a teendőket Szél Bernadett, aki szerint 3 milliárd forintból megoldható lenne az ágazat bérkövetelése. Legfeljebb 5 gyermeket bíznának egy gondozóra a jelenlegi hét helyett – folytatta -, túlórapótlékkal oldanák meg az intézmények hosszabb nyitva tartását, az egyszülős családokat pedig babysitter szolgáltatással segítenék – hangsúlyozta a pártelnök, aki szerint a technikai és adminisztratív dolgozók bérét is rendezni kell.

Szél Bernadett szerint a családi napközik tavalyi átalakítása miatt nemhogy nőtt volna, még csökkent is a 3 év alatti gyermekek elhelyezésére szolgáló férőhelyek száma, egyre több településen egyáltalán nincs ellátás számukra.

Szűcs Viktória, a BDDSZ az ágazat dolgozóinak nehézségeit sorolva elmondta: a zömében női, gyakran csontritkulással küzdő gondozók naponta egy autónyi súlyt mozgatnak meg.

Emlékeztetett: korábban valamennyi parlamenti képviselőnek felajánlották a lehetőséget, hogy egy hétre kapcsolódjanak be az általuk végzett munkába, kezdeményezésükre pedig két fideszes és egy LMP-s politikus jelentkezett. Bár mindhárman úgy vélték: igen nehéz megélni a gondozók jövedelméből, később a kormánypártiakkal megszakadt a kapcsolat, csupán az LMP vitte tovább ügyüket a parlament elé.

Az érdekképviseleti vezető szerint igen fontos lenne, ha a társadalom nagyobb összeget fektetne be a gondozási gazdaságba, mert, ahogy egy tanulmányra hivatkozva elmondta, egységnyi befektetés ezen a területen sokkal több hasznot termel rövid- és hosszú távon is a társadalom számára, mint ugyanez az összeg az építőiparban, hiszen közvetlenül is közvetve is munkahelyeket teremt, és növeli az emberek jólétét.

Arra a felvetésre, mely szerint politikusok nevelő intézményekbe látogatnak a kampányidőszakban, Szél Bernadett kijelentette: törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy ne lehessen visszaélni a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekek jogaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!