Vosztocsnij

2018.02.01. 07:18

Sikerrel állított pályára több műholdat az új orosz űrbázis

A műholdakat azzal a Szojuz-2.1a rakétával juttatták fel az űrbe csütörtökön, amelyet az Oroszország távol-keleti végében nemrég megépített Vosztocsnij űrbázisról bocsátottak fel.

A Roszkoszmosz űrkutatási hivatal Twitter-üzenetben számolt be a Vosztocsnij támaszpont második sikeres rakétafelbocsátásáról. A Szojuz mások mellett két orosz Kanopusz meteorológiai műholdat, az S-NET és a D-Star One német távközlési műholdakat és az Egyesült Államok LEMUR típusú hajózást követő és meteorológiai műholdjait vitte magával.

A felbocsátás több mint egy hónapot csúszott azután, hogy november 28-án kudarccal végződött egy hasonló küldetés. Az akkor útnak indított Szojuz rakétával 19 műholdat kellett volna pályára állítani, ám azok feltehetően lezuhantak, mert a Fregat fejblokk vezérlőrendszerének algoritmusa „helytelenül határozta meg az elfordulás irányát a harmadik hajtóműfokozat leválása” után.

Dmitrij Rogozin űrhajózásért felelős miniszterelnök-helyettes a baleset után egy hónappal a Rosszija 24 hírtelevíziónak megerősítette azt a korábban cáfolt értesülést, amely szerint rakéta elfordulásának irányszögét úgy számították ki, mintha a kazahsztáni Bajkonurból bocsátották volna fel. Rogozin hangsúlyozta, hogy nem fogadja el azt a védekezést, hogy a baleset egy húszéves szoftver miatt történt.

A miniszterelnök-helyettes a baleset okait vizsgáló bizottság megállapításai nyomán „kemény és objektív” kormányzati intézkedéseket helyezett kilátásba. Rogozin „rendszerszintű hibákkal” vádolta a Roszkoszmosz vezetését, és hangsúlyozta a fiatalítás, valamint a technológiakorszerűsítés szükségességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!