reagált az ügyészség

2018.03.26. 21:10

Pontatlanok és valótlanok a pénzmosási eljárásokról szóló hírek

A Legfőbb Ügyészség szerint részben pontatlan, részben valótlan tartalmú információk jelentek meg a sajtóban egyes pénzmosásos eljárásokkal kapcsolatban.

A Legfőbb Ügyészség szerint részben pontatlan, részben valótlan tartalmú információk jelentek meg a sajtóban egyes pénzmosásos eljárásokkal kapcsolatban.

A Magyar Nemzet hétfői számában címlapon számolt be arról, hogy információi szerint az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában.

Erre reagálva az Országos Rendőr-főkapitányság is azt közölte:

a napilap „Gyémánttá vált jutalék, magyar védett tanú Amerikában” című cikke – mint fogalmaztak – „aligha véletlenül” hemzseg a pontatlanságoktól.

A Legfőbb Ügyészség hétfő délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: tudomásuk szerint egyik eljárásban sem merült fel, hogy az elmúlt években uniós pályázatokból 3-4 milliárd eurót visszaosztottak volna „jutalék” gyanánt kormánypárti politikusok részére. Az sem merült fel továbbá, hogy az így visszaosztott pénzösszeget magyar bankokból készpénzben felvették volna, illetve gyémántokra konvertálták volna át, vagy úgynevezett hawala utalás formájában Ázsiába továbbították volna, majd visszakonvertálást követően közel-keleti, vagy szingapúri bankszámlákon helyezték volna el és Magyarországra immár legális beruházásként juttatták volna vissza az összeget.

Azt írták: a sajtóban megjelölt ember és társai ellen különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytatott nyomozást, mivel a gyanú szerint közreműködtek különböző nyugat-európai (spanyol, portugál, belga, német és francia) gazdasági társaságok sérelmére elkövetett csalásokból származó összegek banki átutalások révén történő tisztára mosásában. Az említett férfi az eljárás során – a házkutatás előtt mindössze órákkal – külföldre szökött, míg társait elfogták és gyanúsítottként kihallgatták. Az elszökött férfivel szemben európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A Fővárosi Főügyészség a szökött férfi elfogott társaival szemben 2017. november 8-án vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken. A szökésben lévő ember vonatkozásában az eljárást felfüggesztették.

A magyar ügyészségnek nincs arról tudomása, hogy az USA igazságügyi hatóságai felajánlották volna a magyar hatóságoknak, hogy az USA-ban kihallgathatják a szökésben lévő férfit. A magyar ügyészségnek ilyet nem ajánlottak

- jegyezték meg.

Az amerikai hatóságok egy másik ügyben 2017-ben kérte hat magyar állampolgár, egy másik – ugyancsak pénzmosással foglalkozó – bűnszervezet tagjainak letartóztatását és kiadatását az Igazságügyi Minisztériumon keresztül. A bíróság a kiadatási őrizetet, majd a kiadást is elrendelte, azonban az igazságügyi miniszter – mint kiemelték: nem a legfőbb ügyész – megtagadta a kiadatást. A miniszter egyidejűleg felhívta ügyészséget a nyomozás elrendelésére.

A Fővárosi Főügyészség a nyomozást elrendelte, amely az NNI-n jelenleg is folyamatban van – olvasható az ügyészségi közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!