eredmények

2018.03.19. 21:36

Trócsányi: fontos az uniós tagság, de nem bólogatunk

A következő években számos területen állunk továbbra is elhúzódó nemzetközi vitákban, ezért sem mindegy, ki vezeti 2018 és 2022 között az országot - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter, kiemelve, hogy ma Magyarországnak erős a nemzetközi reputációja.

Trócsányi László hangsúlyozta: ez utóbbit csak az tudja elérni, „akinek van véleménye”. Kérdésre válaszolva jelezte, hogy „életbevágóan fontos” az európai uniós tagság, ami azonban „nem azt jelenti, hogy bólogatunk”.

Kilépésről szó sem lehet – jelentette ki szintén kérdésre válaszolva a miniszter, megemlítve, hogy a Brexittel Magyarország egy szövetségest veszített el, hiszen Nagy-Britannia sem osztotta az európai egyesült államok vízióját.

Hangsúlyozta: a kampányban a kormányzat 2010 és 2018 közötti tevékenységéről kell számot adni, amikor a következő négy esztendőre kérik a választópolgárok bizalmát. Megjegyezte, hogy a Fidesz 2010-ben „hihetetlen gazdasági, politikai és morális válságban” lévő ország irányítását vette át.

Példaként hozta fel, hogy a jelenlegi több mint triplája, 9 százalékos volt a költségvetési hiány, korrupció, az államfő és a kormányfő közötti küzdelem, valamint kormányzati bizonytalanság jellemezte a viszonyokat; utóbbi példájaként azt hozta fel, hogy nyolc év alatt három kormányfő és öt igazságügyi miniszter váltotta egymást.

Ezzel Trócsányi László azt állította szembe, hogy azóta „a gazdaságot sikerült rendbe szedni”, csökkentve a büdzsé hiányát, 800 ezerrel emelve a foglalkoztatottak számát, a szolgáltatás helyett a termelés felé mozdítva el a gazdaságot, munkaalapú társadalmat építve.

Kiemelte: a gazdasági kérdésekben külföldön is csatákat kellett vívni, szembeszállva a multinacionális cégek erős érdekérvényesítő képességével, miközben a kormány családpolitikai intézkedéseivel kedvező irányba indította el a demográfiai trendeket és megtette a nemzet közjogi újraegyesítését, állampolgárságot és szavazati jogot adva a külhoni magyaroknak.

A migráció komoly kihívás elé állította Európát – jelentette ki, megjegyezve, „Magyarország a nemzetközi kötelezettségeinek mindenkor eleget tesz, de a migráció kérdésében markáns véleménye van”.

Úgy vélekedett, a konfliktusövezetekbe támogatást juttatva kell elkerülni, hogy útnak induljanak Európa felé a jobb életre vágyók.

Trócsányi László szerint napjainkban a schengeni rendszer „omladozását” látjuk, holott a személyek szabad mozgásának joga az egyik legfontosabb vívmány. Látszik, hogy e kérdésben az uniós kormányok „jó része prüszköl ellenünk”, de polgáraik jelentős része egyetért a migrációval kapcsolatos magyar politikával – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!