diszkrimináció

2018.04.09. 23:07

Diákok ezrei tüntettek Bangladesben

A tüntetés azért tört ki, mert a köztisztviselői állások nagy részét visszatartja a kormány.

A rendőrség és a tüntetők között vasárnap este kezdődött összecsapások hajnalig tartottak, valóságos csatamezővé változtatva a dakkai egyetemet. A rendvédelmi szervek gumilövedékkel és könnygázgránátokkal lőttek a köztisztviselői kvóták általuk diszkriminatívnak tartott politikája ellen tiltakozó tüntetőkre.

A mostani megmozdulás az egyik legsúlyosabb tiltakozás, amellyel a tíz éve hatalmon lévő Sejk Haszina Vazed miniszterelnök szembekerült.

A dakkai gyűlések szervezői elmondták, hogy békésen tüntettek, amikor a rendőrök közbeléptek, hogy erővel oszlassák fel a tömeget. A rendőrök gumibotot és vízágyút is bevetettek, hogy megtisztítsák az épületegyüttes központi terét.

„Több mint százan megsebesültek” az összecsapásokban – közölte Baccsu Mia rendőrfelügyelő. Hozzátette, hogy a kórházba szállított sérültek állapota nem válságos.

A tüntetők kövekkel dobálták meg a rohamrendőröket, két gépkocsit felgyújtottak és megrongáltak egy épületet egy rendőrtiszt szerint. Az incidens során 15 embert állítottak elő.

A diákok dühét az váltotta ki, hogy a kormány a köztisztviselői állások több mint felét az 1971-es függetlenségi háború veteránjainak családtagjainak és a hátrányos helyzetben lévő kisebbségek képviselőinek tartja fent, így a diplomások többségének csak korlátozott számú állás jut.

„Ezek a kvóták diszkriminatívak. Az állások 56 százalékát a lakosság 5 százalékának tartják fenn. Az emberek 95 százalékának a fennmaradó 44 százalékért kell harcolnia” – jelentette ki Haszan Al Mamun, a tiltakozó megmozdulás egyik szervezője.

A dakkai megmozdulás hatására hétfőn számos tüntetést tartottak az ország egyetemein, diákok ezrei nem mentek be az előadásokra. A szervezők szerint a tiltakozásban tízezrek vesznek részt, a rendőrség nem adott becsült adatokat.

Sejk Haszina Vazed, aki maga is a bangladesi függetlenség egyik atyjának lánya, elutasította a kvóták felülvizsgálatával kapcsolatos kérelmeket. Kormányának egyik minisztere várhatóan hétfőn találkozik a tüntetőkkel Dakkában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!